Eleccions a la provincia francòfona de Canadà

Un atemptat entela el triomf dels independentistes al Quebec

Un home dispara i causa un mort a les portes del míting dels sobiranistes

L'ajustada victòria del Partit Quebequès no li permetrà governar en solitari

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN
NOVA YORK

La violència política, encara que no del tot absent, no ha estat moneda de canvi habitual en el moviment que promou la independència del Quebec del Canadà. Dimarts, no obstant, un atemptat que va causar un mort, va entelar les eleccions provincials, uns comicis en què es va declarar vencedor el sobiranista Partit Quebequès (PQ), encara que sense vots suficients per formar Govern en majoria, cosa que dificulta per endavant la possibilitat d'impulsar el que seria el tercer referèndum sobre la independència.

Era poc després de la mitjanit quan la líder del PQ, Pauline Marois, oferia el seu discurs de victòria a la sala de concerts Metropolis de Mont-real. A les portes del local, un home de 62 anys -que segons testimonis va arribar a estar a tan sols set metres de l'escenari-, va obrir foc amb un rifle. Mentre Marois parlava mostrant la seva «ferma convicció del fet que el Quebec necessita convertir-se en un país independent», l'agressor va matar un home de 48 anys i en va ferir un altre de 27. Després va encendre un foc abans de ser arrestat per les forces de seguretat, que se'l van emportar emmanillat mentre ell, ciutadà de la província, proferia en francès crits d'«els anglesos s'estan despertant» o «s'estan alçant». Marois, que va ser treta de l'escenari per dos agents de seguretat, va tornar poc després per demanar un desallotjament ordenat.

RESULTATS CLAROBSCURS / L'episodi va enfosquir una nit electoral que ja per si mateixa havia deixat uns resultats clarobscurs per als independentistes. La victòria és un indubtable triomf, però en una jornada amb alta participació ciutadana, en què van votar al voltant de sis milions d'electors d'una província amb una població de 7,9 milions, el PQ no va aconseguir suport suficient per governar en solitari. Els seus 54 escons per a l'Assemblea Nacional de 125 membres estan lluny de la majoria marcada en 63 i li donen un mandat feble.

Mentrestant, el Partit Liberal, que ha passat nou anys al poder, ha quedat com a segona força, amb 50 escons (encara que el primer ministre sortint, Jean Charest, ha perdut el seu). És un bon resultat per a un partit castigat per escàndols de corrupció en finançament i contractes d'obres públiques, per la crisi econòmica i un deute disparat fins al 51% del PIB i per les protestes estudiantils de la primavera passada.

La Coalició pel Futur del Quebec, formació també conservadora i oposada a la independència, va aconseguir un total de 19 escons, i el partit independentista d'esquerres Quebec Solidari es va quedar tan sols amb dos.

Notícies relacionades

TRAVES / Els resultats posen traves a l'impuls independentista de Marois, que no abandona les mencions a un potencial referèndum però s'ha centrat en promeses de buscar la transferència de competències des d'Ottawa, incloent-hi programes de desocupació i cultura, immigració i política lingüística. El 80% del Quebec és francòfon.

Les converses amb el primer ministre canadenc, Stephen Harper, es prometen complicades. Després de conèixer-se els resultats, el líder conservador va assegurar: «No crec que els ciutadans del Quebec vulguin reobrir velles disputes constitucionals. Ocupació i temes econòmics són la seva prioritat».