DESPRÉS DEL POLÈMIC DESALLOTJAMENT ORDENAT PER BLOOMBERG

Ocupem Wall Street entra en una nova etapa

La pèrdua del parc de Zuccotti com a epicentre de l'acampada a Nova York planteja nous reptes al moviment

Milers d’indignats participen en una assemblea a la plaça Zuccotti, dimarts a la nit, a Nova York.

Milers d’indignats participen en una assemblea a la plaça Zuccotti, dimarts a la nit, a Nova York. / Henny Ray Abrams (AP)

4
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / Nova York

"Entrem en una nova etapa". La frase, en aquesta i altres versions però sempre amb el mateix sentit, se sentia amb freqüència dimarts a la tarda al parc de Zuccotti de Nova York, l'epicentre del moviment Ocupem Wall Street que l'alcalde, Michael Bloomberg, va decidir desallotjar de matinada i que va tornar a reobrir a la tarda després d'una intensa jornada de tensió i batalles judicials. El desallotjament i, sobretot, les noves i restrictives condicions imposades per expressar-se al parc, col·loquen el moviment en una disjuntiva, tant amb noves oportunitats com amb reptes.

Des que va arrencar el 17 de setembre a Nova York, Ocupem Wall Street, seguit per moviments similars en desenes de ciutats del país, ha tret als carrers dels Estats Units i ha posat en el primer pla de la conversa nacional la indignació amb les desigualtats econòmiques i l'excessiva influència de les grans empreses i el descontentament amb la classe política. Però després de la victòria de Bloomberg als tribunals, que van rebutjar una moció contra el desallotjament i van ratificar que no es podrà acampar ni pernoctar al parc, el moviment s'enfronta ara al repte de provar si està prou madur per superar la pèrdua d'un espai físic que servís de nucli.

"Ja no hem de planejar, hem de fer"

L'opinió de molts dels diversos milers que van tornar a la tarda al parc quan la policia va permetre tornar-hi a entrar (encara que sense bosses grosses ni caixes) és que estan preparats per a la nova fase i que el que ha passat només servirà de revulsiu. "No podrem tenir carpes ni taules i serà més difícil organitzar-nos, però ens han donat més inspiració. Ara tenim més responsabilitat de fer més", deia Louie Valencia García, un novaiorquès fill de barcelonina i val·lisoletà que forma part del grup de treball d'Educació i que va ser el primer a "reclamar l'espai" i entrar a Zuccotti després de la seva reobertura. "Podem aprendre que l'important no és estar a la plaça sinó canviar el que fem a la vida quotidiana --continuava--. Ja no hem de planejar: ara hem de fer".

Allen, un nord-americà nascut a la Xina i que treballava a la cuina de Zuccotti, tornava a repartir menjar preparat en una cuina prestada de Brooklyn i coincidia amb l'anàlisi de Valencia. "El que ha passat pot desanimar algú però també ens ha fet més decidits i fins i tot desafiadors. I potser fins i tot el que ha passat serà per a bé: posarem més èmfasi en el missatge".

Ocupació de la Borsa de Nova York

La primera Assemblea General celebrada al nou Zuccotti va confirmar la idea. A més de donar informació sobre els més de 200 detinguts en la jornada de dimarts, dels detalls del que havia passat als tribunals, de les noves condicions de vida en un parc que en principi segueix obert 24 hores al dia i de les possibilitats per trobar allotjament per als centenars de persones que dormien allà, la reunió va servir perquè es realitzessin i es rebessin amb aplaudiments sonors o gestuals les crides a incrementar les accions, incloent les planejades per demà d'ocupar la borsa de Nova York i impulsar una vaga d'estudiants. I gent com James Straus, un dels que van reobrir la biblioteca del parc amb un grapat de llibres, assegurava que "el moviment seguirà amb o sense Zuccotti, perquè ja és un moviment global".

Notícies relacionades

El cert és que el que ha passat, a part d'un repte que posa a prova el moviment, li pot haver servit per llimar algunes de les asprors que havia produït tant internament com en la relació amb els veïns cert deteriorament de les condicions de vida al parc. I posa més de manifest que mai fins ara la realitat d'Ocupem Wall Street com un moviment complex on l'acampada era només una de les peces estratègiques. Altres, tan importants o més, es movien ja fora del parc, en reunions de planificació, organització, entrenament, estudi, formació, etcètera, amb molts integrants que no vivien a Zuccotti.

Límits a la llibertat d'expressió

L'operació, a més, ha estat una arma de doble tall per a Bloomberg. Pot apuntar-se el triomf d'haver desallotjat el parc però s'ha guanyat dures crítiques per diversos motius. Polítics progressistes, líders sindicals i activistes pels drets civils l'acusen de violar injustificadament el dret de lliure expressió. A més, grups com el Comitè per a la Protecció de Periodistes han denunciat la repressió del treball de la premsa. Almenys set periodistes van ser arrestats dimarts i durant aquesta matinada se'ls ha impedit cobrir el desallotjament, cosa que Bloomberg va justificar dient que es va fer "per protegir els periodistes".