DEBAT A EUROPA

França es desmarca d'Alemanya i subratlla que l'energia nuclear té futur

Les 58 centrals atòmiques franceses subministren al voltant del 75% de l'electricitat del país i abarateixen la factura energètica

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre francès,François Fillon, s'ha desmarcat de la decisió del Govern alemany de tancar totes les sevescentrals nuclears d'aquí al 2022, a l'insistir que aquesta energia és una "solució de futur" i que París no canviarà la seva política en aquest camp. "Respectem aquesta decisió, però no ens condueix a canviar de política", va declarar Fillon a la premsa en un desplaçament a Estrasburg, i va afegir que "l'energia nuclear és una solució de futur, sobretot per als compromisos que hem assumit" per limitar lesemissions de gasos d'efecte hivernacle.

Fillon ha assegurat que "avui no hi ha cap solució que permeti respectar els compromisos europeus sense recórrer de forma important a la indústria nuclear". La posició pública del primer ministre francès no és una sorpresa, ja que França és el país on l'energia nuclear té més pes en termes relatius, ja que els seus 58 reactors atòmics en servei generen al voltant del 75% de l'electricitat consumida. A més, França exporta energia als països veïns.

Independència energètica

Fillon va treure importància a l'anunci d'Alemanyaal recordar que les autoritats germàniques ja havien avançat fa setmanes que tenien intenció de tancar totes les seves plantes atòmiques i va reafirmar la seva intenció de procedir a "un gran esforç d'inversió en matèria de seguretat". El ministre d'Energia, Éric Besson, va justificar l'aposta del seu país per l'energia nuclear perquè això li dóna "una forta independència energètica" i disposa d'una electricitat un 40% més barata que la mitjana a Europa: "els particulars alemanys, per exemple, paguen la seva electricitat dues vegades més cara".

La presidència francesa del G-8 ha organitzat una conferència ministerial sobre laseguretat nuclear els dies 7 i 8 de juny a París juntament amb l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que ha de servir de preparació a la que celebrarà a Viena del 20 al 24 del mateix mes l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA).

Condicions dels Verds francesos

Notícies relacionades

Malgrat les paraules del primer ministre, les notícies arribades d'Alemanya reactiven el debat sobre l'energia nuclear a França. La responsable delsVerds,Cécile Duflot, va recordar que l'abandonament d'aquesta energia a França seria la condició perquè el seu partit entrés a formar part d'un Govern amb els socialistes.

Des de la potent indústria nuclear francesa, la presidenta del grup Areva, Anne Lauvergeon, a més de posar l'accent en el fet que es tracta d'"una reacció alemanya específica", va dir que no té caràcter "irreversible" i que "d'aquí al 2022 poden passar moltes coses". Lauvergeon també va indicar que el tancament de set reactors atòmics a Alemanya ha tingut com a resultat "un encariment significatiu dels costos d'electricitat" en aquell país "amb conseqüències" per a la seva indústria. Derivada d'aquesta situació, Alemanya ha incrementat les importacions d'electricitat de França les últimes setmanes.