VISITA DEL PRESIDENT DELS ESTATS UNITS A SILICON VALLEY

Obama torna a Facebook

El president reprèn el contacte amb les bases a través de les xarxes socials que van impulsar la seva arribada a la Casa Blanca

Titlla de radicals els republicans per la postura davant el dèficit

Xerrada 8 Obama, a la seu de Facebook, amb Mark Zuckerberg a la seva esquerra, entre l’auditori.

Xerrada 8 Obama, a la seu de Facebook, amb Mark Zuckerberg a la seva esquerra, entre l’auditori. / AFP 7 MANDEL NGAN

2
Es llegeix en minuts
EMILIO LÓPEZ ROMERO
NOVA YORK

Segurament, Mark Zuckerberg fa uns anys mai es va imaginar que precisament el president dels EUA acabaria un dia visitant les oficines de la seva empresa a San Francisco. Segurament, ni en somnis va pensar que aquest president arribaria a la Casa Blanca el 2008 gràcies, en part, a la seva aposta per comunicar-se amb els votants a Facebook,

i segurament tampoc va creure possible que aquest mateix president acabaria llançant la seva candidatura per a la reelecció a través de les xarxes socials.

Ahir a la nit, Barack Obama va tornar a Sillicon Valley, l'epicentre de la indústria tecnològica dels EUA, aquesta vegada amb una visita al quarter general de Facebook a Palo Alto, per entrevistar-se per segona vegada aquest any amb el president i fundador de la companyia, un gest de la Casa Blanca que posa en evidència l'enorme poder del jove empresari, i de passada respondre a les preguntes dels ciutadans en un debat obert que van poder veure en directe milions de persones a tot el món.

Les prioritats

Obama va aprofitar l'altaveu de Facebook per seguir venent el seu pla per aturar l'elevat dèficit, enmig de l'aferrissat debat al Capitoli amb els republicans, als quals ahir no va dubtar a titllar de «radicals» per les seves propostes i a qui va criticar per falta de «coratge». També va fixar com a prioritats del seu mandat tirar endavant una reforma migratòria i apostar per les energies alternatives, alhora que va defensar la seva reforma sanitària i va advertir que el temps de les hipoteques barates va passar a millor vida.

Més enllà del contingut de la conversa, l'acte d'ahir va tornar a demostrar el paper cada vegada més important que tenen les xarxes socials en la política. Si algú ho sap bé això és Barack Obama, que en les passades presidencials es va valer d'aquestes eines per acostar-se a les bases, difondre els seus missatges i recaptar fons. El mandatari compta avui amb més de 19 milions d'amics a Facebook

i amb gairebé set milions i mig de seguidors a Twitter.

Després de la patacada dels demòcrates en les legislatives del 2010, ara Obama torna a apostar fort per les xarxes socials. Si el 2008 van ser decisives per arribar on va arribar, s'espera que en les del 2012 el seu paper sigui fins i tot més destacat, i per aquest motiu els republicans no han perdut el temps i ara fan servir Facebook i Twitter.

Notícies relacionades

Mark Zuckerberg i el president Obama estan «en una relació», publicava ahir una de les seves cròniques la revistaNew York Magazine. Molts es pregunten si aquesta nova relació de l'inquilí de la Casa Blanca i l'emperador de Palo Alto no està arribant massa lluny, com el consultor Chris Lehane, que reconeix els beneficis d'estrènyer vincles amb l'home més poderós del planeta però recorda també els perills d'estar permanentment exposats a l'opinió pública.

Més informació a la pàgina 43