AFECTEN LA CAPITAL

Almenys 138 morts i 1,3 damnificats per inundacions a Colòmbia

El Govern decreta l'estat d'alarma en 28 dels 32 departaments del país

2
Es llegeix en minuts
EFE / Bogotà

Almenys 138 morts, 1,3 milions d'afectats, pobles totalment inundats i una alerta groga a Bogotà és l'últim balanç oficial de la pitjor temporada de pluges a Colòmbia de les tres últimes dècades, com a conseqüència del fenomen deLa Niña.

Aquesta situació ha portat avui el president colombià, Juan Manuel Santos, a declarar l'"estat de calamitat pública" (alarma) en 28 dels 32 departaments del país, cosa que permetrà al Govern poder rebre ajudes i distribuir-les amb més eficiència i efectivitat.

El mandatari va reconèixer no haver vist abans Bogotà com en els últims tres dies, quan no ha parat de ploure, cosa que ha obligat les autoritats de la capital a decretar l'alerta groga. Després de més de 72 hores d'intenses precipitacions, l'alcalde de Bogotà, Samuel Moreno, va decretar dimecres a la nit l'alerta groga a la capital a l'activar 20 comitès locals d'emergència i reforçar la vigilància als 84 punts considerats crítics.

I és que des del novembre del 1973 la capital colombiana no registrava unes pluges tan intenses com les dels últims dies, que està previst que prossegueixin fins a finals de desembre, segons l'Institut d'Hidrologia, Meteorologia i Estudis Ambientals de Colòmbia (Ideam).

Pobles sencers negats

Mentre que el riu Bogotà arribava dimarts als 195 centímetres, el màxim registrat en els últims 30 anys, el Ministeri de l'Interior i Justícia, a través de la Direcció de Gestió de Riscos, feia una crida als habitants de les zones riberenques davant una eventual crescuda. Les pluges torrencials que registra Colòmbia des d'inicis de 2010, com a conseqüència del fenomen meteorològic deLa Niña (refredament de les aigües de l'oceà Pacífic).

A més, segons la Creu Roja Colombiana (CRC), les pluges han inundat pobles sencers, i provocat esllavissades i emergències en 561 dels 1.100 municipis del país. També han destruït 1.750 vivendes i causat danys a 205.000 més, i han acabat amb més de 120.000 hectàrees de cultius.

A més, 24 carreteres en tot el país estan tancades per esfondraments i esllavissades de terra provocats pels forts xàfecs.

Ni un centímetre sec

Una de les regions més afectades és la coneguda com la "mojana sucreña", al departament de Sucre, al nord, on els aproximadament 250.000 habitants viuen enmig d'una inundació i sobreviuen amb les poques pertinences que els queden ja que la majoria ha estat corroïda per la humitat. En aquest poble no hi ha un mil·límetre de terra sec, només s'està protegit de l'aigua en els segons pisos de les vivendes o bé a les cases dels menys pobres que han aixecat un mur de contenció.

Notícies relacionades

Igual que el casc urbà de Sucre, la part rural també està inundada, en una regió on els habitants es dediquen a l'agricultura i la ramaderia.

Només l'arribada de les fortes pluges a Bogotà, la capital colombiana, han posat en alerta un problema que ve patint el país des de fa mesos i que les últimes setmanes s'ha agreujat.