REACCIONS A LA DECISIÓ JUDICIAL

Moratinos creu que l'acte «obre una nova etapa»

Clinton demana a tots els països que reconeguin l'Estat kosovar

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES
MADRID / BRUSSEL·LES

«Una nova etapa» en què «l'única via possible» per resoldre el contenciós amb Sèrbia passa pel diàleg. Així va valorar ahir el ministre d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, la decisió del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l'Haia. Però el cap de la diplomàcia espanyola no va voler donar pistes de si Espanya es plantejarà reconèixer la independència de Kosovo. Fins ara, el Govern espanyol s'havia negat a reconèixer l'Estat argumentant que la independència violava el dret internacional. Convergència Democràtica de Catalunya es va congratular de la decisió i va emplaçar Espanya a «reconèixer definitivament» el nou Estat». L'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar ahir que Espanya s'ha situat «fora del consens del dret internacional».

La cap de la diplomàcia de la UE, Catherine Ashton, «va saludar» el veredicte no vinculant del TIJ i va fer una crida, tant a Pristina com a Belgrad, a girar full i començar a dialogar. «El futur està en la cooperació regional i en el diàleg», va manifestar Ashton, que va oferir els bons oficis de la Unió en una eventual negociació.

SENSE EXCUSA / Per la seva part, el grup del Partit Popular Europeu a l'Eurocambra va dir que ara «ja no hi ha excusa» per no reco-

nèixer Kosovo com a Estat independent. França es va sumar a la satisfacció de Brussel·les i el ministre d'Exteriors, Bernard Kouchner, va afirmar que la independència del territori és «irreversible».

Notícies relacionades

EUA, per boca de la secretària d'Estat, Hillary Clinton, va instar Sèrbia i Kosovo a «deixar enrere la qüestió de l'estatus i a comprometre's de manera constructiva en suport de la pau als Balcans». Clinton va instar els països que encara no han reconegut la República kosovar a fer-ho.

Un d'ells és Rússia, tradicional aliat de Sèrbia, amb qui comparteix la religió ortodoxa. El Ministeri d'Exteriors rus va dir que la sentència no donava cobertura legal a la independència i que Moscou seguiria liderant l'oposició.