MOTÍ MILITAR A LA COSTA OEST DE L'ÀFRICA

El president de Guinea Bissau avorta una sublevació militar

Soldats rebels obren foc de matinada contra el palau presidencial

Els alçats rebutjaven els resultats dels comicis legislatius

El president de Guinea Bissau avorta una sublevació militar_MEDIA_1

El president de Guinea Bissau avorta una sublevació militar_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ GARCÍA
RABAT

Un gravíssim sobresalt, encara que sense conseqüències polítiques. Així es pot descriure l'atac realitzat ahir a la matinada per militars renegats contra la residència del president de Guinea Bissau, Joao Bernardo Vieira, en què va resultar morta com a mínim una persona, una setmana després de la celebració de les eleccions legislatives. Malgrat que ahir a la nit el motí s'havia donat per fracassat, la situació al paupèrrim país africà, convertit, a ulls de molts analistes, en un narcoestat, era de gran tensió.

El tiroteig es va produir al voltant de les tres de la matinada (una hora més a Espanya) i va causar danys greus al palau presidencial. Dues hores més tard, es va poder sentir un altre intens intercanvi de trets a prop de la caserna de Mansoa, a uns 70 quilòmetres de la capital. Un responsable del Ministeri de l'Interior va assegurar a France Presse que s'havia produït "un mort" entre les files dels atacants i que tres assaltants havien estat detinguts i estaven sent interrogats.

"PER TOTA LA CASA"

En declaracions a EL PERIÓDICO, Franglin López, nebot del president de Guinea Bissau, va intentar explicar els detalls del motí. "Van disparar per tota la casa del president, però ara ja està tot tranquil; el president es troba en aquests moments tancat a la seva residència, però està bé", va explicar. Vieira va conversar ahir per telèfon en diverses ocasions amb representants de la Unió Africana, als quals va informar del fracàs de la sublevació colpista.

Segons López, els motius de l'incident resideixen en el fracassat intent de l'expresident guineà Kumba Yala de sortir del país i refugiar-se al Marroc, a més del rebuig del Partit de la Renovació Social (PRS), liderat per Yala, al resultat de les recents eleccions, en què va vèncer el Partit Africà per la Independència de Guinea Bissau i Cap Verd (PAIGC). El motí es va produir arran de la publicació dels resultats provisionals dels comicis, que van concedir una àmplia victòria (67 escons sobre 100) al PAIGC, expartit únic.

PROTESTES MILITARS

Notícies relacionades

Fonts diplomàtiques van aventurar una altra tesi: "Hi ha un sector de la població que atribueix a l'anterior president el fet d'haver-se endut els diners de Bissau i pot ser que part de la població s'hagi rebel.lat contra això i volen que rendeixi comptes per la mala gestió".

Les mateixes fonts diplomàtiques han assegurat que fa alguns dies "els militars protestaven contra Joao Bernardo Vieira perquè volien que augmentessin els sous, alguns sense pagar per l'anterior mandatari, i exigien que se'ls proporcionés més racions d'arròs i a més bon preu que a la resta de la població". Els militars reclamen privilegis que el president encara no ha concedit. Aquest podria ser un altre dels motius de l'atac a la seu presidencial.

Temes:

Guinea Bissau