La commemoració

Els EUA recorden les víctimes amb contenció en el dol

Cada vegada més familiars dels 2.974 morts opten per cerimònies privades

Giuliani es limita a citar el Nobel Eli Wiesel per evitar l'acusació de polititzar l'homenatge

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

La pluja va banyar ahir els foscos records de l'11 de setembre de fa sis anys a Nova York, Virgínia i Pennsilvània. Com en cada aniversari, hi va haver minuts de silenci, oracions, llàgrimes, música i cerimònies als tres escenaris dels pitjors atemptats de la història dels Estats Units per homenatjar les 2.974 persones mortes. Però, aquesta vegada, va quedar patent que el dol públic i compartit comença a cedir espai a un dol més privat.

Probablement, un dels llocs on s'ha sentit més aquesta evolució és a Nova York. Ahir, el nombre de familiars de víctimes reunits al voltant de la zona zero era visiblement inferior al d'altres anys, i es confirmava que cada vegada més afectats opten per cerimònies privades. I, encara que es va mantenir la dolorosa lectura dels noms dels 2.750 morts a les Torres Bessones --a càrrec de treballadors dels serveis d'emergència-- i la processó d'éssers estimats fins al forat, l'alcalde, Michael Bloomberg, va advertir que la d'ahir hauria pogut ser l'última ocasió en què la cerimònia tingui aquest format.

El seu predecessor, Rudolph Giuliani, acusat d'oportunista per participar en els actes durant la seva pròpia campanya electoral, va eliminar el fantasma d'una politització de la cerimònia, al centrar la seva breu intervenció en una cita d'Eli Wiesel, l'escriptor i pacifista, premi Nobel de la pau. "No hi ha respostes literàries, psicològiques o històriques a la tragèdia humana, només morals. Igual que la desesperació només pot arribar d'altres éssers humans, el mateix passa amb l'esperança", va dir.

Notícies relacionades

PERSEGUIR ELS ENEMICS

El president, George Bush, va limitar la seva commemoració a un moment de silenci al jardí de la Casa Blanca. Prop de 100 persones es van aplegar al camp de Pennsilvània on va caure el vol 93. Al Pentàgon es va celebrar un memorial en què el secretari de Defensa, Robert Gates, va assegurar: "Els enemics d'Amèrica mai més podran descansar tranquils perquè els perseguirem implacablement i sense reserves".