GUERRA AL PAÍS ÀRAB

Mort a Síria per desnutrició

Desenes de milers de persones estan encerclades per l'Exèrcit sirià a la regió de Ghouta, on la falta d'aliments fa estralls entre la població, sobre tots entre els més petits

zentauroepp40640491 siria171023202105

zentauroepp40640491 siria171023202105 / AMER ALMOHIBANY

1
Es llegeix en minuts
AFP / Beirut

El nen de la fotografia es deia Sahar Dofdaa, tenia un mes d'edat i va morir aquest diumenge per causes derivades de la desnutrició. El nadó, que pesava menys de dos quilos, va morir a la localitat de Hamouria, situada a l'est de la regió de Ghouta, una zona controlada pels rebels i on desenes de milers de persones pateixen un setge per part de l'Exèrcit del règim del president sirià Baixar al-Assad.

Més de 1.100 nens han patit de desnutrició aguda en aquesta regió els últims tres mesos, segons l'Unicef. En aquesta zona rural a l'est de Damasc, on viuen prop de 400.000 persones segons l'ONU, l'ajuda humanitària només hi arriba per degoteig. "Amb el tancament de Ghouta i l'augment de els preus dels aliments, el problema de la desnutrició s'està deteriorant", ha advertit Monica Awad a l'agència Afp.

Els últims tres mesos, 232 nens han patit desnutrició aguda greu i 882 de desnutrició aguda moderada. A més, 1.589 menors més estan en situació de "risc". Segons la web d'Unicef, la malnutrició aguda greu s'exemplifica amb "un nen fràgil i esquelètic que necessita tractament urgent per sobreviure. Els nens amb desnutrició aguda severa tenen un pes molt baix per la seva aláda i mostren desgast muscular sever". 

Aliments de baixa qualitat

Notícies relacionades

Awad ha dit que la mort del petit Sahar s'ha degut a una "lactància inadequada". Una altra nena de 4 anys també ha mort per desnutrició. "Les mares no tenen accés a aliments de qualitat, cosa que els fa febles i no pot alletar els seus fills", ha afegit.

El 23 de setembre passat, un comboi que transportava aliments i material mèdico i nutricional per a unes 25.000 persones va poder ingressar a tres àrees assetjades de Ghouta, segons l'Oficina d'Afers Humanitaris de l'ONU. "Però no n'hi va haver prou per satisfer les necessitats de tots els nens", ha recordat Awad. "Les necessitats humanitàries són molt importants, necessiten aliments de qualitat, medicaments i disposicions per a la nutrició terapèutica".

Temes:

Síria