UN VEÍ D'HORTA-GUINARDÓ... David Bagés, actor

«Del parc del Guinardó surten moltes excursions»

L'actor de Reus David Bagés viu des dels 19 anys a Barcelona. Ara ho fa a prop dels Quinze, el punt des d'on antigament sortia el tramvia que portava aquest número. Bagés fa vida a cavall de tres districtes, però al Guinardó, molta més

L’actor David Bagés, amb el ganivet a la mà, amb el Paco, a la peixateria d’aquest últim.

L’actor David Bagés, amb el ganivet a la mà, amb el Paco, a la peixateria d’aquest últim. / CÉSAR CID

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

El primer dia que l'actor David Bagés (Reus, 1966) va pujar la muntanya del Guinardó, fins als búnquers de la guerra, va disfrutar moltíssim. Ell, que creia que els grans i potser únics espais verds de Barcelona eren Montjuïc i el parc de la Ciutadella --zones on havia viscut--, acabava de descobrir un altre dels importants pulmons verds de la ciutat. A pocs minuts de casa seva, situada al triangle en què comencen o finalitzen, però es toquen, els districtes de Sant Andreu, Nou Barris i Horta-Guinardó, l'actor té un gran espai de naturalesa salvatge que disfruta, sobretot, en família, perquè té un nen de 10 anys i una nena de 5.

Llàstima que, segons comenta aquest popular veí, no tothom respecta els espais naturals. «El 29 de juliol, hi vam anar a celebrar l'aniversari del nostre fill, el Guifré, i a prop de les taules per fer els pícnics hi feia bastanta pudor -explica Bagés-. Ja no és tant perquè les criatures jugant es puguin embrutar, però si la gent no recull escombraries o excrements és un tema d'higiene i salut».

Salvatge, però no descuidat

Ell, oriünd del Baix Camp i que ha viscut des de petit la tradició familiar de sortir a la muntanya a buscar plantes medicinals, remeis casolans i naturals, aprecia molt tenir la muntanya tan a prop de casa. «I està molt bé que la del parc del Guinardó mantingui un punt salvatge, no descuidat, silvestre, però això no significa que no s'hagi de cuidar i respectar. És una preciositat, amb vistes espectaculars i punt de partida de nombroses excursions, però el districte hi hauria de posar un ull a sobre, perquè si la gent veu les coses més cuidades, tendeix a respectar-les més», opina.

Cada matí, ben puntuals per entrar a l'hora a l'escola, l'actor que hem pogut veure en sèries com Nissaga de poder, Ventdelplà La Riera (TV-3), acompanya els seus fills al col·legi, una escola privilegiada a la muntanya del Guinardó. «És acollidora i molt carismàtica, té diverses terrasses, bosc i hort, coses molt primàries però que jo considero molt importants. Jo em sento privilegiat per poder-hi portar els meus fills», expressa l'actor, ara de bolos per Catalunya amb l'obra Avui no sopem, la producció de Focus que dirigeix Pep Anton Gómez (www.focus.cat). I pendent de l'estrena d'una altra de les seves recents gravacions, una telemovie sobre Pau Casals.

Barri familiar i obrer

Notícies relacionades

El teatre va ser el que va portar David Bagés a viure a Barcelona. Els estudis a l'Institut del Teatre li van fer buscar pis a la ciutat. «El barri Xino, al Raval, va ser el que primer em va acollir. Però tinc una influència molt gran de Gràcia, tant, que em vaig sumar a la Colla Castellera de la Vila de Gràcia, pel meu fill, i tres dies a la setmana convisc amb aquest nucli gracienc», explica. O sigui que són, en realitat, quatre els barris que més freqüenta aquest veí famós, que va debutar a TVE, el 1989, presentant el programa juvenil Plàstic. Els seus veïns que ronden els 50 anys se'n recorden.

Bagés, a qui podrem veure al cine a partir del 17 de març en el film Incerta glòria, treball d'Agustí Villaronga basat en la novel·la de Joan Sales, juga amb cert avantatge en aquest enclavament entre districtes. Per ser reconegut com a actor (premi Butaca el 2000 i protagonista de L'auca del senyor Esteve al Teatre Nacional el 2010) i perquè ja era el barri de la seva sogra i la seva dona. Per tant, als comerços el tracte com a client és molt familiar. Tant a la llibreria Bosch com a l'Ecobotiga La Manduca i molts altres.