UNA ENTITAT D'HORTA-GUINARDÓ

Amb la gent gran

Nou Horitzó va néixer el 1978 per solucionar les males condicions en què vivien els interns d'un geriàtric L'associació va ser la primera, amb Creu Roja, a ser declarada d'utilitat pública

Manualitats 8 Un dels tallers de l’Associació Nou Horitzó.

Manualitats 8 Un dels tallers de l’Associació Nou Horitzó. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

El 1975 un grup de veïns del Guinardó denuncien que a la llavors Fonda Hogar Ripoll (avui, residència municipal Parc del Guinardó) sobreviuen 56 persones grans en pèssimes condicions. Comença una lluita per aconseguir que aquest geriàtric estigui en mans de l'ajuntament. Ho van aconseguir el 1978, el mateix any en què van crear l'Associació Nou Horitzó (l'Art, 18), amb un objectiu que era (i encara és) «reivindicar que la gent gran tingui una vida justa», segons Glòria Paradell, actual presidenta de l'entitat.

Entre altres coses, Nou Horitzó (el nom es refereix a les noves perspectives de vida a les quals poden optar les persones grans) formava part de la comissió d'ingressos i seguiment de la nova residència municipal, les places de la qual estaven ocupades en un 80% per veïns del districte.

«L'entitat sempre ha mirat de donar opcions a la gent gran. Volem que s'entretinguin i es formin», explica Paradell. L'Associació Nou Horitzó va començar a oferir als anys 80 un servei d'ajuda a domicili. «Ara és una cosa molt habitual, però llavors aquest servei no existia», aclareix.

La importància de l'entitat va arribar a ser tan gran que l'any 1993 va ser declarada d'Utilitat Pública pel Ministeri d'Interior. En aquell moment, només Creu Roja i Nou Horitzó posseïen aquesta distinció a nivell estatal. El 1988 ja havia rebut el premi Solidaritat amb els Problemes de la Comunitat d'Horta-Guinardó. I el 2004, el Premi d'Honor de la Ciutat de Barcelona.

COM UTILITZAR EL MÒBIL

Nou Horitzó organitza activitats tant dins com fora del seu local. Gimnàstica, tallers sobre com utilitzar el telèfon mòbil o de labors i manualitats, classes d'anglès, tertúlies i sessions de cinefòrum són només algunes en què poden participar els seus 230 socis, que paguen una quota de 30 euros a l'any. La majoria són dones (moltes de les quals són viudes) amb una edat mitjana de 75 anys i residents al Guinardó.

Núria Martínez, de 85 anys, forma part de l'associació des de fa 12 anys. Participa en els tallers de Parlar per parlar (en què un grup de persones s'asseuen a parlar de les seves coses) i Estimulem la ment. «Nou Horitzó és la continuació de casa meva -relata-. És un espai ple d'amigues que s'estimen, s'ajuden i que a vegades ploren juntes».

Notícies relacionades

Una de les particularitats que té aquesta associació és que tira endavant gràcies a l'empenta dels seus voluntaris, com Teresa Guarch, sòcia i voluntària de l'entitat, igual que el seu marit. Organitza la ruta Descobrim Barcelona«Són visites per espais de Barcelona. Hem estat al monestir de Pedralbes, al Mas Ravetllat...», explica. De tot l'equip de Nou Horitzó, només l'administrativa està contractada.

Una de les activitats més destacades de Nou Horitzó és el concurs anual Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen, que relaciona els avis amb els nens. Aquest certamen es va posar en marxa el 1993 i va guanyar, el 2000, el Premi Gent Gran de la Fundació Caixa de Sabadell. La convocatòria està oberta des del mes de setembre fins al mes de desembre. «Al Guinardó no hi ha cap altre casal de gent gran», explica la presidenta Paradell.

Temes:

Tercera edat