El Periódico

Panga, un peix qüestionat

EL PERIÓDICO

La cadena de distribució Carrefour ha anunciat que deixarà de vendre panga a Espanya. El panga és un peix molt popular perquè és barat i es ven en filets sense espines, molt fàcils de consumir. Espanya és país europeu que més n'importa i que més en consumeix.

El panga és un peix d'aigua dolça que es produeix essencialment al Vietnam, que exporta entre el 80 i el 90% de la producció mundial. És molt fàcil de criar, perquè pot menjar qualsevol cosa --és omnívor--, necessita poc oxigen per viure, en cas de necessitat pot respirar aire i cada femella produeix desenes de milers d'ous en cada època de fecundació.

Aquest peix està immers en una llarga polèmica o mala fama pel deteriorament ambiental que n'ocasiona el cultiu intensiu, segons denuncien diverses associacions ecologistes, i pel suposat risc per a la salut que comporta consumir-ne, si bé totes les anàlisis realitzades per les autoritats sanitàries europees ho han descartat. A Espanya no hi ha ni hi ha hagut cap alerta sanitària sobre el consum d'aquest peix.

Panga peix característiques i valors nutricionals