GRÀCIA

Cromos per a la història

Un àlbum de 25 fotografies del Coll-Vallcarca reuneix els espais més emblemàtics d'aquests barris

Alumnes de l'Escola Montseny participen en l'elaboració de la col·lecció

Intercanvi 8 Membres de la cooperativa d’urbanisme Raons Públiques mostren els cromos als nens.

Intercanvi 8 Membres de la cooperativa d’urbanisme Raons Públiques mostren els cromos als nens. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

Donar a conèixer el barri i els seus espais de reivindicació veïnal. Aquest és l'objectiu de la nova col·lecció de cromos del Coll-Vallcarca, una iniciativa portada a terme per l'Arxiu i Observatori Actiu de Vallcarca i la cooperativa d'urbanisme Raons Públiques. La col·lecció és gratuïta i va adreçada als alumnes de l'Escola Montseny (Torrent del Remei, 2-10).

Can Carol, l'antic consolat danès, l'hort urbà de Vallcarca o la plaça de la Farigola són alguns dels llocs recollits en aquesta col·lecció de cromos. «Entre el febrer i el maig vam treballar amb els nens de 3r de Primària —explica Alice Lancien, membre de Raons Públiques—. Vam fer rutes pel barri i un taller en el qual van escollir els llocs del barri que més els agradaven i que havien d'aparèixer als cromos».

Així, explica Lancien, van ser els mateixos nens i nenes els que van decidir el contingut de la iniciativa i, durant l'estiu passat, la seva cooperativa va dissenyar un total de 25 cromos amb fotografies i informació rellevant dels espais més emblemàtics del Coll i Vallcarca.

Reivindicació

La col·lecció, en la qual s'espera que participin uns 180 alumnes, va ser presentada dissabte passat a la plaça de la Farigola (un dels llocs més reivindicats pels veïns), en el marc de les Festes Majors Alternatives de Vallcarca.

Els nens van rebre aquell dia una capseta amb els tres primers cromos i un mapa que assenyala els punts de distribució -entitats del barri, botigues i equipaments públics- on aconseguir la resta, disponible a partir d'aquest curs que és a punt de començar.

«Per aconseguir els cromos que els falten, els han d'intercanviar amb els seus amics o respondre correctament les preguntes sobre el barri que els facin als punts de distribució», assenyala Lancien.

Notícies relacionades

«La iniciativa pretén fer que els nens se sentin identificats amb el barri on viuen», explica Albert Peña, president de l'ampa de l'Escola Montseny. Segons ell, el Coll i Vallcarca compten amb forts moviments socials i tots dos han patit l'especulació immobiliària. Al costat de l'Albert, el seu fill Otto, de 5 anys, explica que acaba d'aconseguir el cromo del Parc dels Troncs.

Des de l'Arxiu Observatori Actiu de Vallcarca, Joan Bernà destaca el «treball de documentació» portat a terme per la seva entitat i Raons Públiques. «Aquesta és una activitat que connecta persones de diferents edats amb l'excusa del joc», afegeix. En efecte, dissabte passat desenes de mares i pares es van citar amb la seva canalla a la plaça de la Farigola en una jornada plena de música i activitats lúdiques.