On Catalunya
un ingredient de muntanya
L'hora dels bolets
La tardor omple els restaurants de plats i menús amb aquest ingredient
Postres de Contempo (hotelCatalonia Plaça Catalunya. /
«A la gent li agraden els bolets. Els encanten. Però és normal, perquè el boletés el rei de la tardor», afirma Sergi de Meià, i no es refereix als aficionats que surten a la muntanya amb la cistella a la mà a recol·lectar bolets, sinó als gurmets que disfruten amb aquest producte de tardor. Diuen els experts que la temporada de bolets no està sent gaire bona per les temperatures tan altes a l'estiu i les poques pluges a la tardor, però poc importa això a molts restauradors, que han aprofitat l'arribada dels primers bolets per oferir-los a les seves cartes.
Des del seu restaurant homònim (carrer d'Aribau, 106), De Meià, que ha publicatel llibre La cuina dels bolets (Ara Llibres), és dels pocs cuiners que aposten a fons per aquest producte, concebut massa sovint com un bon acompanyant dels plats però ben poques vegades com l'autèntic protagonista. La seva carta de temporada inclou «un 65% de plats compostos de bolets», i a més hi dedica un apartat específic. Algunes creacions surten de les receptes «diferents» del seu llibre, com el cranc a la vietnamita, amb un saltat de trompetes grogues donant color a la carn de cranc i la carn de porc picada, amanides amb suc de llimona, coriandre, sal i pebre.
Un altre restaurant que aposta fort pels bolets és El Mall, al renovat hotel Crowne Plaza Barcelona (avinguda de Rius i Taulet, 1-3), que ha organitzat unes jornades gastronòmiques que duraran fins al 20 de novembre amb productes recol·lectats pel biòleg Carles Díaz, de la cooperativa Bolet Ben Fet, i Pau Santamaria, fill del desaparegut Santi Santamaria. Els amants dels bolets tindran on escollir, ja que el xef Juan Sánchez ha ideat dos menús, un d'executiu amb begudes (25 euros) i un altre de degustació (39 euros si es marida amb cava i 54 si es fa amb vins). A més a més dels suggeriments de la carta, com bolets del dia saltats amb all i julivert i el ravioli de tòfona blanca amb macedònia de bolets silvestres.
Al restaurant Contempo (en un altre hotel, el Catalonia Plaça Catalunya, a Bergara, 11), ofereixen fins demà un menú per 35 euros amb begudes amb unes postres diferent: xocolata blanca amb stracciattella de trompetes de la mort.
AMB CERVESA / Ca la Nuri Platja (passeig Marítim, 55) en serveix fins al 27 de novembre un altre de 30 euros amb tres entrants, un arròs i un pastís de tardor, acompanyat d'una cervesa Inèdit. A Floreta (Marià Aguiló, 50), Xavi Jovells, fill de Jaume Jovells (Can Pineda, un altre restaurant que mima els bolets), en toca moltes varietats i presumeix de ser dels pocs que serveixen el bolet coliflor, difícil de trobar (semblant a la múrgola).
Cachitos Rambla estrena xef, Lluís Rosich, que donarà més impuls a la cuina de mercat d'aquest restaurant. Comença amb una carta de tardor-hivern que inclou bolets en diversos plats, ja siguin fixos, com el calamar a la planxa farcit de patata i ceps, o com a suggeriments que van canviant (ara hi ha ceps a la planxa i fricandó amb cama-secs).
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Desconeixement Cita ITV: compte al testimoni MIL del cotxe si es va matricular a partir del 2008
- Infal·lible El truc casolà per netejar les portes de fusta que ja està de moda
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Alimentació Si veus això a les nous, llença-les immediatament