REFLEXIONS D'UN MÚSIC

Eric Clapton lamenta el seu passat "feixista" i revela que s'està quedant sord

El guitarrista anglès, de 72 anys, fa un balanç de la seva carrera i de la seva vida al documental 'Eric Clapton: life in 12 bars', que acaba de presentar a Londres

Eric Clapton, el desembre del 2012, durant un concert benèfic a favor dels damnificats per l’huracà ’Sandy’.

Eric Clapton, el desembre del 2012, durant un concert benèfic a favor dels damnificats per l’huracà ’Sandy’. / AP / STARPIX / DAVE ALLOCCA

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE

Eric Clapton se sent «fastiguejat» del seu passat «feixista» i lamenta haver engegat a rodar molts anys de la seva vida a causa de les drogues i l’alcohol. El guitarrista anglès, de 72 anys, va presentar la setmana passada a Londres un nou documental, Eric Clapton: life in 12 bars, que recorre la seva carrera i els avatars d’una existència plena de tragèdies.

En l’estrena i en diàleg amb el públic present a la sala, el músic va lamentar haver recolzat el grup d’extrema dreta britànic National Front durant un concert a Birmingham el 1976, en què va cridar des de l’escenari eslògans contra els estrangers i els negres.

«Estava avergonyit del que era, un tipus mig racista, cosa que no té sentit. La meitat dels meus amics eren negres, vaig estar sortint amb una dona negra i soc un aficionat a la música negra», va declarar Clapton, que ha comptat entre els seus amics amb genis negres de la música com Jimi Hendrix i BB King.

El guitarrista atribueix el seu comportament destructiu a l’addicció a les drogues i a l’alcohol. «Vaig sabotejar totes les coses en què estava involucrat», va lamentar qui es manté abstemi des de fa tres dècades. «Durant 20 anys vaig ser un cas perdut».

Malalt de tinnitus

Clapton va revelar a més a més que s’està quedant sord i que té tinnitus, malaltia que causa brunzits i xiulets constants dins del cap. També té una neuropatia perifèrica que li produeix una cosa semblant a «descàrregues elèctriques» a les cames.

Però segueix actuant i té previst fer un concert en Hyde Park, el juliol vinent, tot i que està preocupat per si no pot donar la talla quan pugi a l’escenari. «M’estic quedant sord, tinc tinnitus i les meves mans amb prou feines funcionen. Espero que tot i així la gent vingui a veure’m, encara que potser només ho farà per pura curiositat. En qualsevol cas, per a mi és increïble seguir aquí», va declarar en una entrevista concedidad a la BBC amb motiu de l’estrena.

El documental, dirigit per la nord-americana Lili Fini Zanuck, va narrant la successió d’èxits i tragèdies que han marcat la vida de l’excepcional guitarrista, cantant i compositor. Clapton va descobrir quan era un adolescent que Rose, la dona que l’havia criat, no era la seva mare, com li havien fet creure, sinó la seva àvia. La seva mare, Patricia, l’havia abandonat i se n’havia anat al Canadà, cosa que el va marcar per sempre.

Aquell rebuig va pesar en les seves tempestuoses i abundants relacions sentimentals. El rocker es va enamorar apassionadament de Pattie Boyd, la dona del seu amic George Harrison. «Sabia que no era correcte. Era el meu millor amic –explica–, però sentia un impuls irreprimible. Era la dona més increïble que mai he trobat. Encara que estaven casats, la volia per a mi, encara que sabia que no estava lliure».

El guitarrista va acabar casant-se amb la model el 1979. La parella es va separar nou anys més tard, un fracàs en què va tenir un gran paper l’alcoholisme, la drogoaddicció i la depressió en què havia caigut el músic.

Tàgic accident

Notícies relacionades

Quan anys més tard estava en procés de recuperació, alliberant-se d’aquelles addiccions, el seu fill Connor, de 4 anys, va morir en un tràgic accident. El nen va caure des del pis 54 d’un gratacel a Nova York. A ell va dedicar la cançó Tears in heaven (Llàgrimes al cel). 

Avui Clapton sembla al final haver trobat la pau amb ell mateix. Actualment viu al sud de Londres amb la seva segona dona, Melia McEnergy, amb qui es va casar el 2001, i les tres filles del matrimoni.