L'ESCÀNDOL DELS ABUSOS

Artistes franceses critiquen el "puritanisme" de la campanya contra l'assetjament

Defensen la "llibertat d'importunar" dels homes, "indispensable per a la llibertat sexual"

ecarrasco38582307 topshot   french actress catherine deneuve l  and french pol180109162409

ecarrasco38582307 topshot french actress catherine deneuve l and french pol180109162409 / VALERY HACHE

2
Es llegeix en minuts

Un centenar d'artistes i intel·lectuals franceses han llançat aquest dimarts un manifest en què critiquen el "puritanisme" de la campanya contra l'assetjament desfermada arran del 'cas Weinstein', i defensen la "llibertat d'importunar" dels homes, que consideren "indispensable per a la llibertat sexual".

"La violació és un crim. Però el flirteig insistent o barroer no és un delicte, ni la cavallerositat una agressió masclista", diuen personalitats com l'actriu Catherine Deneuve, l'escriptora Catherine Millet, l'editora Joëlle Losfeld o l'actriu Ingrid Caven en la tribuna, publicada avui al diari 'Le Monde'.

Les firmants no se senten "representades pel feminisme que adquireix la cara d'un odi als homes i la seva sexualitat"

Aclareixen que "no se senten representades pel feminisme que, més enllà de la denúncia dels abusos de poder, adquireix la cara d'un odi als homes i la seva sexualitat", en al·lusió al moviment #metoo ("jo també"), que va sorgir per denunciar a les xarxes socials casos d'abusos masclistes.

Tocar un genoll

També es refereixen al moviment com a "justícia sumària", que jutja homes "que com a únic error han tocat un genoll, tractat de robar un petó" o "parlat de coses íntimes en un sopar professional".

Si bé reconeixen que el cas Weinstein va donar lloc a una "presa de consciència" sobre la violència sexual contra les dones en el context professional, lamenten que ara s'afavoreixin els interessos dels "enemics de la llibertat sexual" o dels "extremistes religiosos".

L'escàndol d'abusos del productor Harvey Weinstein, destapat l'octubre passat pel diari nord-americà The New York Times, va provocar una onada de denúncies de moltes actrius que van acusar actors com Kevin Spacey o Dustin Hoffman.

Crítiques al manifest

El manifest publicat per Le Monde no ha trigat a provocar reaccions en contra. L'activista feminista Caroline de Haas ha criticat el que considera una "plataforma per defensar el dret a atacar sexualment les dones (i per insultar les feministes)". "Està lluny de la consciència actual", considera per la seva part l'associació Dare to Feminism, que recorda en un tuit que "una dona de cada sis serà atacada o violada durant la seva vida".

"Si una consciència legítima de la violència sexual contra les dones, especialment en el context professional", va aflorar després de l'escàndol Weinstein, "aquesta versió del discurs [en al·lusió al manifest] és un retorn a l'oposat ", afegeix el col·lectiu feminista.

Deneuve i Polanski

Notícies relacionades

El text de Le Monde afegeix: "Aquesta febre per enviar + porcs a l'escorxador, lluny d'ajudar les dones a apoderar-se, en realitat serveix als interessos dels enemics de la llibertat sexual, els extremistes religiosos, els pitjors reaccionaris i els que creuen (...) que les dones són éssers separats, nens amb cares d'adults, que diuen que estan protegits ". 

Catherine Deneuve, una de les firmants, ja havia recolzat el març passat el cineasta Roman Polanski, acusat d'agressió sexual, quan va declarar a la televisió que sempre havia pensat que "la paraula violació era excessiva", al referir-se a una denúncia del 1977 contra el director de cine.