DESPRÉS DE LA MORT DE LA FILLA ÚNICA DEL DICTADOR

L'opaca herència dels Franco

És difícil valorar el patrimoni, però es parla de més de 500 milions d'euros

lmmarco41430353 graf2630  madrid  29 12 2017   fotograf a de archivo  24 10 171229185550

lmmarco41430353 graf2630 madrid 29 12 2017 fotograf a de archivo 24 10 171229185550 / Jose Huesca

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Acceptaré el que vingui, sense llàgrimes; no tinc por de res ni tan sols de la mort, l'he vist de prop moltes vegades i la conec perfectament". Així parlava la mateixaa Carmen Franco en el final de la biografia que la periodista Nieves Herrero ha publicat recentment. Del que no va parlar és de l'herència que deixa la que va ser, fins que un càncer terminal detectat l'estiu passat va acabar aquest divendres amb la seva vida als 91 anys, l'única filla de Francisco Franco i Carnen Polo. 

Calcular la quantitat que ara els Franco han de repartir-se resulta una missió gairebé impossible. Des que l'edat va fer inviable que Carmen es fes càrrec de tot el seu patrimoni i aquesta responsabilitat comencés a recaure en els seus set fills –Carmen, Mariola, Francisco, María del Mar, José Cristóbal, María Aránzazu i Jaime–, molt s'ha especulat sobre quant té en el seu haver la família Franco. Es parla de més de 500 milions d'euros.

Es tracta de béns immobles, accions, societats anònimes i comptes bancaris. Per alguna cosa, la filla més mediàtica de tots, Carmen Martínez Bordiu reconeixia al plató de 'Sálvame deluxe' davant Jorge Javier Vázquez fa unes setmanes: "No he treballat en tota la meva vida. Sé gastar diners, però no guanyar-los".

‘Los Franco S.A.’

Qui va intentar quantificar el patrimoni dels Franco és el periodista Mariano Sánchez Soler, que en la seva obra 'Los Franco S.A'  va fer l'estudi més exhaustiu que es coneix fins ara de la fortuna de la família del dictador. "El que es coneixia el 1975 es va xifrar en mil milions de pessetes, però el 1987, en una de les amnisties de llavors, va sortir a la llum l'empresa Comercial Flores, una companyia enorme que era una societat instrumental de la qual van sorgir propietats immobiliàries submergides com àtics, apartaments de luxe, aparcaments… Això és molt difícil de valorar. Jo vaig mirar de fer una estimació simbòlica del que suposa estar 40 anys rebent regals que es tradueixen en diners, però va ser impossible», ha explicat l'escriptor al digital 'Look'

Notícies relacionades

Sánchez Soler insisteix a apuntar que tot l'obtingut pel dictador al seu dia va ser legal. "Sí, en una legalitat franquista fruit d'una guerra civil, però legal al capdavall. Una altra cosa és que no s'entenguin els privilegis de què va gaudir la família després de la seva mort", explica el periodista, que augura problemes entre els hereus.  

El 'pazo' de Meirás, que l'ajuntament corunyès de Sada pretén recuperar, és només la propietat objecte de polèmica. Però n'hi ha moltes més. Sense sortir de Madrid, al número 8 del carrer Hermanos Bécquer, hi ha la joia de la corona de tot l'entramat immobiliari de què disposa la família Franco. Es tracta d'un immoble senyorial, ubicat al barri de Salamanca, del qual Carmen Franco és propietària en la seva totalitat. Allà tenen la seva seu algunes de les societats de la família i allà és on ha mort 'Nenuca', la matriarca.