L''EFECTE WEINSTEIN'

Anita Hill, icona contra l'assetjament sexual als EUA i nou flagell de Hollywood

Es posa al capdavant d'una comissió creada per pesos pesants de la indústria de l'entreteniment

L'advocada va testificar el 1991 al Congrés contra un nominat per al Tribunal Suprem

ecarrasco41355725 file   in this dec  8  2017 file photo  anita hill speaks at171222182528

ecarrasco41355725 file in this dec 8 2017 file photo anita hill speaks at171222182528 / Willy Sanjuan

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La consciència social s’ha despertat, l’etiqueta #metoo/#yotambién s’ha convertit en un moviment global que va fent caure murs de silenci i les denúncies d’abús i assetjament sexual són la notícia de l’any, almenys segons l’enquesta anual que fa l’agència AP entre editors i directors de mitjans als EUA. Queda un pas: aconseguir canvis reals i pràctics. I a Hollywood, l’epicentre del terratrèmol des que es van revelar les monstruositats de Harvey Weinstein, s’emprendrà aquest camí amb una nova organització, la Comissió sobre Assetjament Sexual i Avanç de la Igualtat en el Lloc de Treball. Per al lideratge s’ha triat una autèntica icona: Anita Hill.

Ara professora a la Universitat de Brandeis, Hill era una jove advocada negra desconeguda quan va testificar el 1991 al Congrés en les sessions de confirmació de Clarence Thomas, jutge conservador també negre nominat per al Tribunal Suprem, al qual va acusar d’assetjament sexual. Davant 14 senadors, tots homes blancs, i amb les càmeres emetent en directe, la graduada a Yale va haver de suportar un brutal interrogatori marcat per l’escepticisme.

Disculpes de Joe Biden

Joe Biden, que va arribar a ser vicepresident amb Barack Obama, va presidir la comissió i ha reconegut recentment que li deu «una disculpa» a Hill. I és que en les sessions es va atacar la credibilitat de la testimoni, es va posar en dubte el seu caràcter i es va insinuar que tenia problemes psicològics i estava manipulada amb interessos polítics, qüestionant –com es fa sovint amb víctimes d’abús i assetjament– per què no havia denunciat abans o per què va seguir en contacte amb Tho-mas. A la revista conservadora American Spectator fins i tot van escriure que estava «una mica sonatdeta» i que era «una mica meuca».

El testimoni de Hill, malgrat les difamacions, va tenir efecte. L’any següent va ser políticament batejat com «l’any de la dona» i en les eleccions van arribar al Congrés un nombre rècord llavors de representants i senadores. Les denúncies per assetjament sexual davant un organisme federal es van duplicar en els cinc anys següents a la seva compareixença.

La seva estatura com a pionera i el seu treball en les dècades següents ajuden a donar credibilitat a la comissió que ara es posa en marxa a Hollywood. El grup va néixer de la idea de quatre dones poderoses: la productora i presidenta de Lucasfilm Kathleen Kennedy, l’advocada Nina Shaw, la inversora Freada Kapor i la copresidenta de la Fundació Nike, Maria Eitel. I ha sumat el recolzament de molts pesos pesants: ja han compromès suport i aportacions econòmiques directius de Disney, Amazon, Netflix, Sony, Warner, CBS i els principals sindicats i agències de Hollywood. Gairebé tots són homes.

Notícies relacionades

Per a molts conservadors, que mai han deixat de veure Hill com una ideòloga demòcrata i la van criticar per no recolzar amb contundència aquelles dones que van denunciar abusos de Bill Clinton, la seva selecció per liderar la comissió és una altra maniobra de relacions públiques del progressista Hollywood. 

Però com fa 26 anys, Hill prefereix no parar-los atenció i centrar-se en la seva missió. Encara que la comissió està encara en fase d’organització, es mou amb un mapa que comprèn des d’estudiar la disparitat de poder i qüestions d’igualtat, justícia i seguretat fins a plantejar directrius sobre com lidiar amb l’assetjament sexual i crear en la indústria mecanismes de denúncia, educació i formació, investigació i recol·lecció de dades. I està convençuda que pot funcionar. «És hora d’acabar amb la cultura de silenci», ha declarat. «Aquest moment ens presenta una oportunitat sense precedents d’aconseguir un canvi real».