ESCÀNDOL ALS FOGONS

Marco Batali, amb les mans a la brusa

El xef Mario Batali s'aparta del seu imperi culinari després de ser acusat per quatre dones de comportament sexual inadequat

lmmarco41281077 files  this file photo taken on october 17  2016 shows chef 171212194431

lmmarco41281077 files this file photo taken on october 17 2016 shows chef 171212194431 / NICHOLAS KAMM

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Mario Batali és home d’apetit pantagruèlic i ubiqüitat divina. A les llibreries hi ha una dotzena de llibres de cuina que porten el seu nom. Entre Nova York i Singapur és copropietari de gairebé una trentena de restaurants. A la televisió, protagonitzava un programa al Food Network i en salpebra un altre a ABC News. Acumula diverses estrelles Michelin; un James Beard com a millor xef novaiorquès; i una legió d’amiguets famosos. Fins i tot té una fundació per ajudar els nens desafavorits. Amb les seves mans va aixecar un imperi de tortel·lini i melanzane i amb aquestes mateixes mans podria perdre’l. A Batali l’han atrapat amb les manasses a la brusa i al cul. Sembla que era un pop a la italiana.

 El xef de Seattle, de 57 anys i d’origen italià i francès, encara que va estudiar a Madrid d’adolescent, s’ha apartat temporalment del seu empori culinari després que quatre dones l’hagin acusat de comportament sexual inapropiat.  3.500 DEMANDES

Cineastes, periodistes, polítics i esportistes estan caient com a mosques, encara que no són res més que la punta de l’iceberg. Només l’any passat es van presentar més de 3.500 demandes civils per assetjament a la feina. I això que no havia esclatat el cas Weinstein ni s’havia posat en marxa el moviment #MeToo.

«Encara que no han compartit amb mi la identitat de la majoria d’individus esmentats en aquests articles, el comportament que descriuen encaixa en gran mesura amb la forma com he actuat», va reconèixer Batali. «Accepto tota la responsabilitat i lamento moltíssim el dolor, la humiliació i la incomoditat que puc haver causat als meus col·legues, treballadors, clients, amics i família», va assegurar el xef, que va qualificar d’«inexcusable» el seu comportament.

Notícies relacionades

En el seu cas ha sigut la publicació culinària Eater New York la que ha aixecat la llebre. L’article recull les acusacions de quatre dones, tres de les quals van treballar en algun moment per a Batali. Les seves identitats no s’han revelat per temor a represàlies. Una d’elles va conèixer el xef en una subhasta de vins fa uns 10 anys. Rondava la vintena i com a restauradora que començava es va acostar a saludar el que era un dels seus referents. Aparentment, Batali havia begut i li va llançar «mirades provocadores i desagradables», abans d’oferir-li feina. En l’enrenou, algú li va donar un cop i li va caure el vi a sobre de la brusa escotada. Batali va començar suposadament a grapejar-li el pit. «Deixa’m que t’ajudi amb això», li va dir. «Jo vaig abaixar el cap, em vaig apartar d’ell fastiguejada i me’n vaig anar», ha declarat la dona.

Una de les seves exempleades ha explicat que durant dos anys es va dedicar a tocar-li el cul i emparedar-la. Una altra esgrimeix que li va tocar el pit en  una festa. I una quarta que li va grapejar el cul al menjador d’un restaurant. Les conseqüències han sigut immediates. ABC News li ha demanat que dimiteixi del programa The Chew en què participa des del 2011. I la cadena Food Network ha dit que no té plans de gravar una nova temporada de Molto Mario, el programa que el va llançar a la fama des del seu inici, el 1997.