Casament reial al regne Unit

El príncep Enric es casarà amb l'actriu Meghan Markle a la primavera

La parella es va conèixer el juliol de l'any passat en un club de Londres gràcies a un amic comú

abertran40282697 prince harry and his girlfriend meghan markle attend a wheel171127110923 / Nathan Denette

abertran40282697 prince harry and his girlfriend meghan markle attend a wheel171127110923
lmmarco41102580 britain s prince harry stands with his fianc e us actress me171127155806
lmmarco41103117 meghan markle wears her engagement ring as she poses with br171127170715
lmmarco41102568 britain s prince harry and meghan markle  pose for the media171127155819
lmmarco41102465 britain s prince harry poses with meghan markle in the sunke171127165740
lmmarco41102695 britain s prince harry and his fiancee meghan markle pose fo171127165649
lmmarco41103007 britain s prince harry poses with meghan markle in the sunke171127165629
lmmarco41103042 royal fan john loughry carries a cardboard cut out of britai171127165659
lmmarco41103050 members of the media gather outside kensington palace in wes171127165712

/

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Una actriu californiana i divorciada de 36 anys és la nova incorporació a la plantilla de la família reial britànica. El príncep Enric, fill de Carles i Diana de Gal·les i cinquè en la línia de successió al tron, es casarà la primavera que ve amb Meghan Markle, segons van anunciar ahir.

Poques hores després de conèixer-se el seu compromís, sobre el qual la premsa anglesa anava especulant, Meghan Markle i el príncep Enric van posar per primera vegada davant els mitjans gràfics al Jardí Blanc dedicat a Diana de Gal·les, al palau londinenc de Kensington.

Després van concedir junts una entrevista exclusiva a la BBC en què el príncep va reconèixer que es van enamorar «increïblement ràpid» i que semblava que «les estrelles estaven alineades». Segons van explicar a la cadena pública, es van conèixer en una cita a cegues organitzada per un amic comú: «I quan la vaig veure vaig saber que era l’única dona de la meva vida», va dir ell.

Sobre com i quan es va produir la petició de mà, la parella va assegurar que va ser una cosa casolana. «Va ser una nit normal i típica de diumenge» al palau de Kensington, quan tots dos tenien planejat menjar pollastre rostit. «Va ser una sorpresa increïble. Va ser molt dolç, natural i molt romàntic», va relatar Meghan a la televisió. Enric va afegir: «Quan l’hi estava proposant, ella ni em va deixar acabar i va dir: ‘¿Et puc dir que sí?’» Segons van explirar, «després hi va haver moltes abraçades i ella ja va poder lluir l’anell. Crec que la vaig agafar realment per sorpresa», va dir ell.

El príncep també va voler deixar clar que Meghan Markle «serà increïblement bona en el seu nou rol i amb la seva nova feina», a la qual cosa l’actriu va afegir: «Amb aquest paper diferent podré concentrar més energia en les causes que són importants per a mi». Un dels moments més emotius de l’entrevista de la BBC va ser quan Enric va assegurar que estava convençut que ella i la seva mare, Diana de Gal·les, haurien sigut «molt bones amigues».

Abans de l’entrevista, durant el seu posat al Jardí Blanc, Meghan –que va lluir una gavardina d’aquest mateix color– va mostrar breument el seu anell de compromís, d’or groc i diamants, que hauria dissenyat el ma- teix príncep amb joies pertanyents a una agulla de pit de la seva mare.

Te amb la reina

Els nòvios han rebut el necessari beneplàcit de la reina Isabel II, amb qui Meghan va estar prenent el te l’octubre passat. El compromís es va formalitzar en secret a principis d’aquest mes a Londres. Els detalls del casament seran anunciats «quan sigui l’hora». Les apostes s’inclinen pel mes de maig, dos mesos després del naixement previst del tercer fill que esperen el príncep Guillem i la seva dona, Caterina.

Una vegada casats, Meghan rebrà el títol de sa altesa reial i realitzarà plenes funcions públiques en les activitats de la família reial. El matrimoni viurà a Nottingham Cottage, part de les dependències del palau de Kensington, on també resideixen els ducs de Cambridge. «Serà fantàstic conèixer Meghan i veure que feliços que són ella i Enric estant junts», van afirmar els ducs en un comunicat. «Encantats i molt feliços» es declaren també la reina i el seu marit.

La nòvia, catòlica

Notícies relacionades

El compromís ha rebut la benedicció dels pares de Meghan, Thomas Markle i Doria Ragland, que es van divorciar fa temps. La mateixa actriu també és divorciada i part del seu origen, per línia materna, és afroamericà. Meghan també és catòlica, cosa que en altres temps hauria apartat Enric de la successió al tron. El 2015, no obstant, les normes van canviar, i es va permetre als membres de la família reial casar-se amb catòlics sense perdre per això el dret a convertir-se en rei o reina. El 2003, abans d’iniciar la seva carrera com a actriu, Meghan es va graduar a la universitat amb una llicenciatura en comunicació. Enric no va anar a la universitat i ha desenvolupat una carrera a l’Exèrcit.

L’acceptació de l’actriu com a membre de la reialesa britànica demostra fins a quin punt han canviat els costums des dels temps en què el rebuig frontal al compromís amb una altra americana divorciada, Wallis Simpson, va obligar el rei Eduard VIII a renunciar al tron, una abdicació que va provocar una greu crisi constitucional.