FUNDADOR D'AMAZON

Els orígens espanyols de Jeff Bezos, l'home més ric del món

La família paterna de Jeff Bezos procedeix d'un petit poble de Valladolid

undefined23224172 files   this september 6  2012 file photo shows amazon found171113125152

undefined23224172 files this september 6 2012 file photo shows amazon found171113125152 / JOE KLAMAR

1
Es llegeix en minuts

El 27 d’octubre, Bill Gates va ser destronat com a home més ric del món per primera vegada en molts anys. Jeff Bezos, fundador i executiu d’Amazon, el va succeir en el top amb una fortuna de prop de 80.000 milions d’euros. El seu nom, la seva vida i la seva carrera comencen a ser coneguts, però no una de les seves senyes biogràfiques més curioses: la seva família paterna és originària de Villafrechós, un petit poble de Valladolid.

El seu avi patern era Salvador Bezos, nascut a Villafrechós i pertanyent a una família amb cert poder adquisitiu, però que va haver d’emigrar a Cuba a principis del segle XX quan el seu patrimoni va disminuir notablement. La mare del CEO d’Amazon, Jack­lyn Gise, va tenir Jeff amb només 17 anys. Poca cosa se sap del pare biològic, Ted Jorgensen, més enllà dels seus orígens nòrdics i que el seu matrimoni amb Gise no va aguantar les seves bogeries juvenils i la seva afició per l’alcohol. Quan es van separar, el nen només tenia un any.

Tres anys després, Jackyn Gise va conèixer Miguel Ángel Bezos i es van casar. Miguel Ángel va adoptar el futur propietari del gegant on line quan aquest tenia 4 anys, i li va donar el seu cognom amb el consentiment de Jorgensen. La família es va traslladar a Houston, on es van establir. 

Notícies relacionades

A Villafrechós tothom sap qui és Jeff Bezos. El 2011, va visitar el poble per sorpresa i amb «sis o set guardaespatlles», segons l’alcalde, Miguel Gómez. Dos anys després, els pares del fundador d’Amazon van tornar a Valladolid amb motiu de l’entrega a Miguel Ángel Bezos de la Gran Creu d’Alfons X El Savi, en qualitat de president de la Bezos Family Foundation.

Des d’aleshores no s’ha tornat a saber res dels Bezos, ni ningú al poble es relaciona amb els seus descendents directes o indirectes, «perquè tots els que coneixien el seu avi ja han mort». Tot i així, alguns defensen que tenen llaços familiars. Davant la falta de notícies, l’escriptor i investigador José Cubero creu que el milionari va visitar Villafrechós per conèixer les seves arrels, però que aquestes «no li van agradar i no hi ha tornat». Bezos mai s’ha pronunciat. I això que l’ajuntament li ha ofert «uns terrenys» per construir una empresa, a més d’una casa vacacional, i l’ha invitat a fer el pregó de les festes.