La plaga dels abusos

Cinc dones acusen el còmic Louis C. K. de conducta sexual inapropiada

Confirmen a 'The New York Times' que es masturbava davant dones

Suspèn l'estrena de la seva polèmica última pel·lícula

Les denúncies per assetjament es multipliquen i acaben amb la por al poder. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El mur de silenci que durant molt temps ha protegit l'assetjament i l'abús sexual segueix caient testimoni rere testimoni. L'últim a quedar exposat com un suposat agressor ha sigut el còmic Louis C. K., un gegant del gènere, a qui cinc dones que han parlat amb ‘The New York Times’ han acusat de conducta sexual inapropiada.

L'article publicat aquest dijous col·loca blanc sobre negre rumors que circulaven des de feia anys sobre el prestigiós i influent còmic, que amb el seu estil confessional i autocrític i abordant temes com el sexe, l'ètica, el racisme, la decència, la masculinitat i el feminisme s'ha convertit en un dels millors en 'stand up' i ha triomfat també amb sèries de caràcter autobiogràfic com 'Louie'. Aquests rumors s'havien intensificat fa poc i apuntaven que solia masturbar-se davant dones.

Fa un parell d'anys es van publicar 'online', corrien entre cercles de còmics, periodistes i la indústria audiovisual i, com en el cas de Harvey Weinstein, s'havien plasmat de manera més o menys directa en els treballs dels que havien sentit directament el testimoni de les dones. Qui ho va fer més expressament va ser la còmica Tig Notaro, a qui el mateix Louis C. K. va apadrinar, que no només va dedicar als rumors un capítol de la sèrie que ell produïa sinó que va començar a exigir-li públicament que abordés les acusacions.

Les acusacions

Les que han arribat al 'Times' són les de dues còmiques, Dana Min Goodman i Julia Wolow, que denuncien que Louis C. K. es va despullar i es va masturbar davant seu en una habitació d'hotel en un festival on van coincidir el 2002. Una altra artista, Abby Schachner, assegura que el 2003 Louis C. K. es va masturbar mentre parlaven per telèfon.

Una còmica més, Rebecca Corry, que el 2005 treballava en el pilot d'una sèrie en què ell apareixia de convidat, ha explicat que li va demanar masturbar-se davant d'ella. S'hi va negar indignada i li va recordar que ell tenia una filla i una dona embarassada. “Es va posar vermell i em va dir que tenia problemes”, ha explicat. També ha dit que més endavant li va trucar per disculpar-se per haver-la “acorralat en un lavabo”, cosa que no havia passat, almenys amb ella.

Una cinquena dona, que ha volgut mantenir l'anonimat, ha rememorat que als anys 90, quan ella tenia 20 anys i treballava en la producció d'una sèrie en què Louis C. K. era guionista i productor, ell repetidament li va demanar que l'observés masturbant-se, i ella hi va acabar accedint. “Sabia que estava malament”, ha dit al 'Times'. “Va abusar del seu poder”.

“No contestarà preguntes”

Dies abans de publicar la informació, el 'Times' va contactar amb el publicista de l'artista, que dimarts va respondre concisament dient que “Louis no contestarà preguntes”, la mateixa actitud que ha tingut últimament davant els rumors, després d'haver-los ignorat inicialment. Aquest dijous, després de la publicació de l'article, es va suspendre abruptament la festa de l'estrena de la seva última pel·lícula, 'I love you, daddy', així com una aparició al programa televisiu de Stephen Colbert. A la nit HBO va anunciar que ha tret el còmic d'un especial per recaptar fons contra l'autisme que tenia previst emetre el dia 18. Així mateix, la cadena va informar que ha retirat dels seus serveis 'on demand' tots els projectes antics que tenia de Louis C. K.

Notícies relacionades

'I love you, dady', que el còmic ha dirigit, escrit i protagonitzat, ja havia causat enrenou des que es va estrenar a Toronto. En un blanc i negre amb ressons del Manhattan de Woody Allen, aborda la història d'un guionista de televisió (reflex del mateix Louis C. K.) amb una filla de 17 anys que és seduïda per un productor sospitós de ser pederasta. Inclou, a més, una escena en què un personatge pretén masturbar-se davant la gent.

Després de veure la pel·lícula, un crític va dir que sembla “un inventari moral ambigu i una excusa de tot el que permet prevaler als depredadors sexuals: secrets oberts, masculinitat tòxica gent poderosa a qui se li dona el benefici del dubte”.