L''EFECTE WEINSTEIN'

Leticia Dolera: "Ets un porc"

L'actriu, guionista i directora denuncia que va patir abusos sexuals al començament de la seva carrera, als 18 anys

"No és còmode que una gran part de la societat ens tracti com un tros de carn"

leticiadolera

leticiadolera

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els abusos sexuals soferts per dones no són només cosa de productors, cineastes i fotògrafs d’estrelles de Hollywood i supermodels. Espanya tampoc s’escapa d’aquesta plaga. L’actriu, guionista i directora Leticia Dolera va denunciar ahir a Eldiario.es que ella mateixa va ser víctima d’aquests depredadors sexuals des dels inicis de la seva carrera. La seva condemna s’estén també als companys de feina que van guardar silenci i van mirar cap a un altre costat. «Ara es parla del 'cas Harvey Weinstein', però no és només aquest paio amb poder i diners, també són Woody Allen i Oliver Stone defensant-lo, són també els centenars de testimonis callant durant dècades, callant cada dia», subratlla.

"Tinc 18 anys, són les 23.00 hores de la nit i estic a la festa de comiat d’un dels meus primers treballs en el món audiovisual. Em sento feliç i adulta. A la barra del bar xerro amb el director, el subdirector i dos companys més. Tots adults. Em pregunten què faré a partir d’ara, els dic que seguir estudiant interpretació perquè vull ser actriu»".

Relat esfereïdor

Així comença l'esfereïdor relat de Dolera (36), que porta per títol L'escàndol masclista vestit de normalitat, i en què relata dos casos d'assetjament sexual de què ella va ser víctima. El primer va passar fa 18 anys, quan el director d'un dels seus primers treballs com a actriu li va tocar diverses vegades el pit durant una festa: 

"- ¿Què fas? (Li dic al director). 

- Et toco la teta (em contesta). 

- Això no ho pots fer.

(...) Les meves amigues no són aquí, estic sola amb quatre homes adults. En aquell moment crec que ser adult implica no ser un bavós, ni un pervertit, ni assetjar, ni tocar una dona/nena sense permís. Estic equivocada, és clar.

(...) Ets un porc (li contesto). I callo per deixar pas als comentaris dels meus companys adults, però... silenci una altra vegada. Estan ocupats buscant la seva dignitat al fons de la seva copa".

Fa 18 anys que Dolera tenia 18 anys. No feia ni 10 mesos que s'estava traient la selectivitat i "el que més freqüentava fins aleshores són biblioteques per estudiar i alguna discoteca per ballar amb les amigues", diu. 

L'actriu explica que, en aquella ocasió, no va interposar cap denuncia a la policia, però "avui la posaria. I també le tiraria el cubata per sobre".

Un altre abús a França

Deu anys després, amb 28, rodava a França. Allà va ser on un company li va tocar el cul: "Es pren el seu temps, jo em quedo glaçada, no reacciono, no puc entendre que estigui tenint la poca vergonya de fer allò allà al mig" (mentrestant, els tècnics del set de rodatge col·locaven fotos i càmeres).

Ella va mirar al voltant per comprovar que ningú se n'havia adonat. Va ser llavors quan va comprovar que un noi de so la va mirar "amb pena i tot seguit vaig fingir que no havia passat res".

I se'n penedeix de seguida: "Em va semblar bé, que seria el més còmode per a tots dos. Espera, ¿el més còmode? No és còmode que una gran part de la societat ens tracti com un tros de carn".

Leticia Dolera aprofita la carta de denúncia per carregar contra una societat que està constantment normalitzant i assumint comportaments masclistes. I recorda pancartes en estadis de futbol, com la de "Shakira és de tothom", o el subjecte que "acosta el paquet" al metro o la tranquil·litat amb què es llegeixen a la premsa els casos d'assassinats de dones a mans de la seva parella. "Les dones ens estem acostumant a viure amb por i el masclisme està acostumat a ser el rei de la festa", sentencia.

La carta de Dolera s'ha convertit en 'trending topic' a Twitter, on l'actriu ha comminat la premsa a preguntar-se pels que ho veuen i callen, els del silenci còmplice:

Notícies relacionades

Alguns tuiters, no obstant, li retreuen que no doni noms:

Altres encara van més enllà i creuen que ella mateixa ha contribuït a aquest masclisme que denuncia: