Terry Richardson admet que va tenir sexe amb models

"Hi van participar de manera consensuada", assegura la representant del fotògraf de moda

lmmarco40668311 files  this file photo taken on march 3  2014 shows photogra171025132055

lmmarco40668311 files this file photo taken on march 3 2014 shows photogra171025132055 / ADRIAN SANCHEZ-GONZALEZ

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

"Terry Richardson és un artista conegut pel seu treball sexualment explícit, i per aquest motiu la interacció professional amb els seus models són en conseqüència sexualment explícites per naturalesa, però tots hi van participar de manera consensuada». És el missatge que ha fet públic la representant del fotògraf després que aquest dimarts es conegués una circular interna de les revistes del grup Condé Nast, que edita capçaleres com Vogue, GQ, Glamour o Vanity Fair, en la qual s’ordena que no se li encarregui cap producció de moda ni cap foto. El fotògraf ha caigut en desgràcia pel que algunes models han considerat com a «comportament depredador».

Darrere de tot aquest enrenou, que no és nou en el cas de Richardson, hi ha un efecte més de l’escàndol que sacseja des de fa un parell de setmanes Hollywood amb les nombroses dones que acusen el productor de cine Harvey Weinstein d’abusos sexuals o directament d’haver sigut violades.

El veto al fotògraf nord-americà, de 52 anys, s’ha produït l’endemà que The Sunday Times es qüestionés en un article per què seguia publicant editorials de moda i fent campanyes de publicitat «el Harvey Weinstein de la moda», recordant els comentaris sobre el seu comportament en algunes sessions de fotos que se li atribueix des de fa anys i que Richardson sempre ha negat. «És una caça de bruixes contra mi», va arribar a declarar a Page Six.      DECEBUT 

Tras fer-se públic, en el diari The Telegraf, el correu electrònic del vicepresident del grup Condé Nast International, que ordenava que no es publiquessin més treballs de Richardson, fins i tot els ja fets, i que no se i encarreguessin noves fotos per a les publicacions del grup, la seva representant va afirmar que el fotògraf està «decebut» per l’existència d’aquest veto, «principalment perquè ell ja va respondre a aquelles velles històries». Irònicament, en el seu compte d’Instagram, Richardson ha publicat una foto d’un lavabo amb un cartell en què es llegeix: «Fora de servei». 

Ja fa tres anys, el fotògraf es va veure obligat a sortir al pas de les acusacions d’abusos sexuals que van realitzar sis models contra ell, i la seva resposta va ser igual que la d’ara. «Vaig col·laborar amb dones adultes que coneixien perfectament la naturalesa del treball. Mai vaig usar una oferta de treball o amenaces per obligar algú a fer res que no volgués. Sempre respecto els que treballen amb mi, reconeixent la seva llibertat d’elecció i acceptant les seves decisions», va assegurar llavors a The Huffington Post. 

Models com Coco Rocha, Rie Rasmussen o Charlotte Watters el van acusar llavors de tenir un comportament sexual inapropiat i d’explotar les models joves així com d’utilitzar la seva posició per participar en actes sexuals amb models durant les seves sessions de fotos.

Notícies relacionades

Jamie Peck assegura que el fotògraf la va pressionar quan tenia 19 anys, el 2004, per tenir sexe. «Mai l’he acusat de cometre un crim, però això no vol dir que el que va fer estigui bé», ha assegurat. Una altra model com Liskula Cohen també va explicar: «Vaig treballar amb ell una vegada i no ho tornaré a fer. Em va fer sentir com si fos una prostituta».

Des de fa dues dècades, Richardson és autor de campanyes publicitàries per a firmes com Yves Saint Laurent, Marc Jacobs i Tom Ford. Ha retratat famosos com Daniel Day Lewis, Leonardo DiCaprio, Jay Z, Kanye West, Pharell Williams, Amy Winehouse, Jessica Alba, Cindy Crawford, Beyoncé i Lady Gaga. També es va encarregar del videoclip Wreckin Ball de Miley Cyrus. Va fer el calendari Pirelli del 2010 i ha publicat els llibres Hysteric Glamour (1998) i Terryworld (Taschen).