Adeu amb gavardina i barret fort

El duc d'Edimburg es jubila als 96 anys

El marit d'Isabel II finalitza les seves obligacions públiques en un acte amb les tropes de la Royal Marines

zentauroepp39528495 britain s prince philip in his role as captain general roy170802190824 / POOL

zentauroepp39528495 britain s prince philip  in his role as captain general  roy170802190824
zentauroepp39528460 britain s prince philip  in his role as captain general  roy170802190918
zentauroepp39528387 britain s prince philip  in his role as captain general  roy170802190909

/

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce / Londres

Amb gavardina i barret fort, sota una pluja torrencial d’estiu londinenc, Felip d’Edimburg va celebrar dimecres a l’entrada del palau de Buckingham l’últim acte oficial de la seva carrera.  Als 96 anys, el marit d’Isabel II va posar punt final a les seves obligacions públiques en un acte amb les tropes de la Royal Marines. Era el comiat de qui ha assolit el rècord de longevitat dels prínceps consorts britànics. Al llarg de 65 anys a l’ombra de la sobirana, no fa gaire que es va descriure a si mateix com «l’expert mundial en inauguració de plaques»,  ha atès en solitari 22.219 compromisos des de 1952 i molts altres milers al costat de la seva dona. 

  

 El ben plantat cadet de la Royal Navy, que als 18 anys va conquistar el cor de la futura reina d’Anglaterra de només 13, ha efectuat 637 visites oficials a l’estranger i ha pronunciat gairebé 5.500 discursos, segons el balanç divulgat pel palau de Buckingham. Una vida al servei de la Corona, sempre un parell de passos al darrere de la sobirana, mantenint les distàncies constitucionals. Isabel II el va descriure en una ocasió com: «La meva força i el meu suport, tots aquests anys». Ell, per la seva part havia dit: «La meva primera, segona i última feina és recolzar sempre la reina».

    

Felip d'Edimburg, en el seu paper de capità general dels Royal Marines. / POOL (REUTERS)

Nascut a Grècia, el seu matrimoni el 1947, del qual es compliran set dècades i les bodes de platí al novembre, el va obligar a canviar de nacionalitat, de cognoms paterns i més tard, amb l’ascens al tron de la jove princesa, a abandonar la seva carrera militar. Aficionat al polo i a la navegació, es va qualificar com a pilot de la Royal Air Force i va obtenir els permisos per pilotar helicòpters i avions privats. 

AVENTURES AMOROSES

Marit infidel, encara que discret en les seves aventures amoroses (se l’ha relacionat amb duquesses, princeses, actrius), de caràcter altiu i geni viu, el Duc d’Edimburg ha acatat no obstant amb disciplina els deures i rituals que marquen any rere any la tradició en la vida de la família reial britànica.  Ha sigut «el membre més ocupat de la família reial», segons el seu biògraf Gyles Brandreth. «Cada any, ell i la princesa Anna (la seva filla i preferida), competien per saber quin dels dos havia fet més. Crec que tot això ho trobarà a faltar».

    

Patró i president de 785 organitzacions, que seguirà recolzant ara, som «davant d’un home que sempre ha posat al davant el seu país per sobre de tot», segons el diari conservador 'Daily Telegraph'. La primera ministra, Theresa May, li va donar «les més profundes gràcies» i li va oferir «els millors desitjos» per al futur, en nom de la nació. El líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, li va desitjar, «tot el millor en el seu ben guanyat retir». 

El Duc d'Edimburg, acompanyat per diversos oficials. / HANNAH MCKAY(REUTERS)

Però el Duc d’Edimburg ha sigut des de fa molt temps ben conegut pels seus exabruptes en públic i pel seu humor de gust discutible, o decididament fora de to. En el seu haver hi ha ficades de pota cèlebres, gairebé ofensives. «Si esteu aquí una mica més de temps, acabareu tots amb els ulls ametllats», els va comentar a un grup d’estudiants britànics durant una visita a la Xina. «Vostè és una dona, ¿oi?», li va preguntar en una altra ocasió a una admiradora local a Kenya, que li oferia un petit regal. I contrariat perquè el treballador d’un pàrquing a la Universitat de Cambridge no l’havia reconegut, va al·ludir a ell com a aquell «maleït, estúpid, boig», i quan  un nen de 13 anys li va dir que de gran volia viatjar a l’espai, li va respondre: «Ets massa gras per ser un astronauta».

Notícies relacionades

    

Les anècdotes d’aquesta mena són incomptables i formen part de la seva llegenda particular. Per la seva part, als seus 91 anys, Isabel II manté intacta la seva agenda d’activitats i compromisos.