Quan Kashoggi es menjava el món des de Marbella

Rere les empremtes del magnat saudita a la Costa del Sol abans del declivi que va coincidir amb el desembarcament de Jesús Gil

La ciutat malaguenya segueix sent refugi de grans fortunes, que ara celebren les festes de portes endins i fugen dels fotògrafs

fcasals38797936 adnan khashoggi y su mujer en marbellla foto archivo170609161222

fcasals38797936 adnan khashoggi y su mujer en marbellla foto archivo170609161222

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

En els tardans anys 80, un no era ningú a Espanya si no havia trepitjat almenys una vegada 'La Baraka', la fastuosa residència d’Adnan Kashoggi als voltants de Marbella. Artistes, polítics, reialesa i altres empresaris de tèrbols negocis van contribuir a realçar una imatge de luxe i glamur que es va anar perdent amb el gilisme. Les llums es van anar apagant, i la marxa de Kashoggi quan els seus negocis van començar a fallar va demostrar que no era or tot el que lluïa.

    

El considerat en alguna ocasió com «l’home més ric del món» va néixer a la Meca fa 81 anys i era fill d’un metge ben relacionat amb la família reial saudita. Un suport familiar potent que li va permetre viatjar als EUA i estudiar Economia a Stanfford. El seu talent empresarial va sorgir de manera precoç, i als anys 70 la seva fortuna ja es taxava en més de 40.000 milions d’euros. Aquell olfacte el va portar a veure una gran oportunitat en uns anys convulsos al polvorí de l’Orient Mitjà: on uns van veure conflicte, ell hi va veure negoci, i es va convertir en intermediari entre l’Occident fabricant d’armes i els governs d’aquells països.

PRES A SUÏSSA PER BLANQUEIG

Van ser els anys de l’opulència, tolerada i aclamada malgrat el seu origen fosc mentre seguís la festa. Kashoggi es menjava el món via jets privats amb què passejar la seva extensa família: cinc fills de la seva primera dona, Soraya; un altre del seu matrimoni amb Lamia, la italiana que el va acompanyar fins als seus últims dies, i dos més de Shahpari, la refinada iraniana convertida en tercera esposa.

  

 Però a finals dels anys 80 la seva sort es va anar esgotant. Alguns negocis van fallar i el 1989 va acabar a la presó a Suïssa acusat d’ajudar l’exdictador filipí Ferdinand Marcos i la seva dona, Imelda, a evadir 160 milions de dòlars. Als EUA va ser jutjat per obstrucció a la justícia, i encara que va ser absolt, va sortir a la llum que encara era milionari, però en deutes, i això el va obligar a vendre les propietats que encara no tenia embargades. Refugiat a Riad i criticat per la premsa, passava temporades a Londres, on va morir aquesta setmana, encara que fantasiejava de tornar a la Costa del Sol.

EL VAIXELL, ARA DE TRUMP

En els seus començaments va adoptar la manera de viure dels xeics que s’identifiquen per l’eslora dels seus vaixells. Amb vivendes a Suïssa, Montecarlo o Nova York, va aterrar a Marbella després de comprar una finca de 5.000 hectàrees a Cristina Onassis, i per la ciutat corria que desemborsava un milió d’euros per cada setmana d’estada al sud d’Espanya.

  

 Ell va ajudar a forjar la imatge cosmopolita de la Costa del Sol: es feia amb Richard Nixon, a qui va arribar a entregar un maletí ple de dòlars provinent d’oligarques saudites, i hi ha qui diu que per casa seva va passar Bin Laden. Mentrestant, Liz Taylor amb George Hamilton Mick Jagger es torraven a la coberta del seu iot 'Nabila', el sumptuós vaixell amarrat a Puerto Banús que va inspirar una cançó a Freddy Mercury, va sortir en un film de James Bond i va acabar caient en mans de Donald Trump.

    

En les seves festes amb muntanyes de caviar iranià i cadells de tigre amb collarets de diamants, actrius com Brooke Shields, Farrah Fawcett o Linda Christian actuaven de reclam per atraure dictadors i peixos grossos amb qui Kashoggi tancava tractes. Les estrelles internacionals es barrejaven amb el famoseig patri, com Pitita Ridruejo; la princesa Soraya, repudiada pel xa de Pèrsia i la mansió del qual va acabar sent pastura d’okupes; Gunilla Von Bismark –avui convertida en una tranquil·la àvia que ven la seva casa--; Sofia d’Habsburg, Philippe Junot, Jaime de Mora y Aragón o Alfonso de Hohenlohe, l’autèntic impulsor de Marbella com a paradís per a la 'jet'.

Notícies relacionades

    

Una època daurada que a poc a poc, i amb la mort d’alguns protagonistes, va anar deixant pas a un luxe menys ostentós, en què les grans fortunes i els gurus financers celebren sumptuoses festes que es viuen de portes endins en finques que ocupen el que un dia va ser la vivenda del multimilionari més famós del món.