Emmanuel Macron & Brigitte Trogneux

Llibertat, igualtat, ¿infidelitat?

El candidat liberal a l'Elisi trenca amb la tradició donjoanesca dels seus antecessors

zentauroepp38164652 french centrist presidential candidate emmanuel macron and h170426165210

zentauroepp38164652 french centrist presidential candidate emmanuel macron and h170426165210 / Christophe Ena

2
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

A penes se sap quin tipus de liberal és Emmanuel Macron, però el món s'ha assabentat que està casat amb Brigitte Trogneux, la que va ser la seva professora de francès a l'institut d'Amiens, 25 anys més gran que ell. Aquesta fidelitat inoxidable és un fet diferencial respecte als anteriors dirigents de França, des del socialista Felix Faure (president entre el 1841 i el 1899), que va patir una letal apoplexia en plena còpula amb una amant, a l'actual cap d'Estat, François Hollande. Tots van tenir dobles vides i, en alguns casos, fills il·legítims.

¿És el fuagràs? ¿El beaujolais? ¿La universal eròtica del poder? L'historiador Robert Muchembled aposta per la tesi que és un fet típicament francès des de finals de l'edat mitjana. El rei, explica, era considerat «el fecundador suprem». I els republicans van heretar aquesta concepció que la virilitat és (gairebé) una virtut política.

Comencem el repàs per Valéry Giscarg d’Estaign, president entre el 1974 i el 1981. Des que es va casar el 1952 amb la seva cosina, Anne Aymone Sauvage de Brantes –la mare dels seus cinc fills–, no va parar de posar-li les banyes. El més humiliant: ‘le president’ va encastar el seu Ferrari contra un camió de llet quan feia manetes amb una amant. Tret dels flirts amb Diana de Gal·les i amb la periodista Marie Laure Decker, les actrius van ser la seva debilitat. Mireille Darc, Cathy Rosier i Sylvia Kristel, entre elles.

Després vindria François Mitterrand, tan impenetrable él, tan irreductible. Al seu enterrament hi van assistir la seva dona, Danielle, la seva amant durant 30 anys, Anne Pingeot, i la filla que va tenir amb ella, Mazarine. Així les gastava l’Esfinx. Va tenir un altre fill amb la periodista sueca Christina Forsne, i es va embolicar amb la cantant Dalila, entre altres.

"TRES MINUTS, DUTXA INCLOSA"

Notícies relacionades

El voraç Jacques Chirac era propens a tenir aventures a dojo, entre elles amb l’actriu Claudia Cardinale. Bernadette Chodron de Courcel és (literalment) ‘la seva santa’, perquè quan va morir Lady Di a París el seu marit estava ‘missing’ i va haver de vetllar el cos. Amant exprés -era conegut com a «tres minuts, dutxa inclosa», es va enredar amb les periodistes Michèle Cotta i Jacqueline Chabridon (que va intentar suïcidar-se) i l’actriu Claudia Cardinale.

Pel que sembla, Macron és una 'rara avis'. D'adolescent va prometre a Trogneux, la seva 'senyo' de francès, que algun dia tornaria a buscar-la per casar-se amb ella. Ho va complir, ella va deixar el marit i pare dels seus tres fills, i es van donar el sí el 2007 passant-se per l'arc del triomf la diferència d'edat. Les males llengües de França asseguren que el candidat és gai.