ACORDS BILATERALS

Els Reis, de visita oficial al Japó

És la seva primera visita com a Reis a l'Àsia

lmmarco37924900 gra101  tokio  04 04 2017   el rey felipe vi y la reina leti170404180042

lmmarco37924900 gra101 tokio 04 04 2017 el rey felipe vi y la reina leti170404180042 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts

El rei Felip VI i la reina Letizia han arribat aquest dimarts a Tòquio per iniciar la seva primera visita a l'Àsia com a Reis en un moment crucial per als interessos econòmics espanyols en relació amb el Japó, davant el pròxim acord de lliure comerç d'aquest país amb la UE i les perspectives que s'obriran després del 'brexit'.

Aquest dimecres a primera hora l'emperador Akihito i l'emperadriu Michiko acolliran els seus convidats al palau imperial amb una cerimònia de benvinguda a què assistirà el primer ministre, Shinzo Abe, i amb què s'inaugurarà una intensa agenda de tres dies que contribuirà a reforçar la cooperació bilateral en el terreny econòmic, científic i cultural. Als jardins del palau els Reis d'Espanya podran disfrutar de l'espectacle de la floració dels cirerers.

VIATGE EN TREN D'ALTA VELOCITAT

Els emperadors oferiran després als Reis un sopar en honor seu, al qual estan convidats el príncep Naruhito i la princesa Masako, i acompanyaran a més els seus convidats divendres durant la tercera i última jornada de la visita d'Estat, per a la qual tots quatre es desplaçaran en un tren d'alta velocitat Shinkansen fins a la ciutat de Shizuoka, uns 170 quilòmetres al sud-est de la capital.

La vigília, una trobada amb el primer ministre Shinzo Abe convertirà el palau d'Akasaka en escenari per a la presentació d'un conjunt de set acords hispano-japonesos en matèria laboral, comercial, científica, diplomàtica, turística, esportiva i cultural.

El ministre espanyol d'Exteriors, Alfonso Dastis, que acompanya els Reis en la visita, firmarà amb el seu homòleg japonès, Fumio Kishida, el primer d'ells, dedicat a possibilitar que els joves de cadascun dels dos països pugui treballar a l'altre un període màxim d'un any durant estades turístiques.

La secretària d'Estat de Comerç, María Luisa Poncela, subscriurà amb el viceministre Hirofumi Katase un memoràndum de cooperació econòmica i industrial que fomentarà els intercanvis comercials i les aliances en tercers països, mentre que la d'Investigació, Carmen Vela, formalitzarà per part espanyola un document per afavorir recerques mèdiques conjuntes.

EXPOSICIÓ DE VELÁZQUEZ

A més, a Akasaka s'hi presentaran tres memoràndums ja subscrits –sobre col·laboració en gestió esportiva, lluita antidopatge i esport inclusiu, per a la formació recíproca de diplomàtics i sobre gestió d'activitats turístiques–, així com un acord entre el Museu del Prado i el diari 'Yomiuri Shimbun' per a l'organització a Tòquio i Kobe d'una gran exposició sobre Velázquez.

Notícies relacionades

L'important capítol econòmic de la visita es concentrarà en la jornada de dijous, quan Felip VI mantindrà una trobada amb presidents i alts directius d'importants multinacionals japoneses, entre elles cinc de les set principals, i presidirà una reunió del Comitè Bilateral de Cooperació Empresarial, en què participaran uns 300 empresaris del país asiàtic.

La reina Letizia aprofitarà la seva absència en aquest fòrum per visitar l'hospital de la Universitat de Keio, una institució puntera en investigació mèdica on coneixerà de primera mà els treballs del seu centre d'immunoteràpia per oferir tractaments personalitzats als pacients de càncer i els avenços del seu Centre de Genètica davant malalties estranyes.