REVÉS JUDICIAL

Polanski, cada vegada més lluny d'entrar als Estats Units

Un jutge denega la possibilitat de pactar cert grau d'immunitat en el cas de violació pel qual està buscat des de fa 40 anys

lmmarco37921338 files  this file photo taken on august 28  2016 shows oscar 170404163945

lmmarco37921338 files this file photo taken on august 28 2016 shows oscar 170404163945 / GUILLAUME SOUVANT

1
Es llegeix en minuts

Un jutge de Los Angeles acaba de rebutjar el que pot ser l'últim intent del director de cine Roman Polanski de fer les paus amb la justícia dels Estats Units i tornar a un país que va abandonar fa quatre dècades. A Polanski, de 83 anys, el segueix reclamant la justícia nord-americana després d'haver fugit del país per evitar una sentència contra ell per violació d'una menor.

Polanski està acusat d'haver mantingut relacions sexuals el 1977 amb una menor de 13 anys, Samantha Geimer, després d'una sessió fotogràfica a Los Angeles a casa de Jack Nicholson. Geimer va acusar Polanski, que aleshores tenia 43 anys, de drogar-la i obligar-la a mantenir relacions sexuals, i el director de cine va ser arrestat. Polanski es va declarar culpable i va passar 42 dies a la presó, però quan estava en llibertat sota fiança, i davant el temor d'haver de tornar a la presó per complir una condemna molt més severa, va fugir dels Estats Units a finals del 1978.

La condició que posa Polanski per tornar a trepitjar territori nord-americà és que li donin alguna seguretat que no el posaran a la presó immediatament, i aquesta possibilitat li va ser negada aquest dilluns, potser per sempre. La defensa del director havia demanat que se'l jutgés aquesta vegada sense ser-hi present.

Notícies relacionades

Polanski s'oferia a aparèixer davant els tribunals si primer es dictava la sentència contra ell. El seu advocat, Harland Braun, va argumentar davant la Cort Superior de Los Angeles que el cineasta ja ha complert el temps de la condemna inicial. Braun demanava a més que el tribunal donés al seu defensat alguna indicació de què passaria si posava els peus als Estats Units.

El jutge Scott Gordon ha decidit que no hi ha cap material nou que requereixi una revisió del cas. Els tribunals, diu el jutge, “han dit inequívocament que no discutiran cap qüestió substancial sobre el cas de Polanski fins que no estigui físicament present en la jurisdicció de la cort”.