Julia Trigo: "La meva actitud sempre ha sigut donar veu al silenci que es crea al voltant del càncer"

La periodista administra una pàgina pública de Facebook en què malalts i familiars poden compartir les seves experiències

zentauroepp37153626 barcelona 03 02 2017  julia trigo   periodista   para report170203181658

zentauroepp37153626 barcelona 03 02 2017 julia trigo periodista para report170203181658 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

«La meva actitud sempre ha sigut donar veu i llum al silenci que es crea al voltant d’aquesta malaltia», assegura la periodista Julia Trigo, de 59 anys, a qui li va canviar la vida radicalment quan li van diagnosticar un càncer de pàncrees. «No podia creure que tingués càncer. En un primer moment no t’ho creus, però al final ho assumeixes», explica aquesta zamorana establerta des dels 15 anys a Barcelona, ciutat que alterna amb Eivissa.

El càncer li ha permès conèixer altres històries com la seva. «De forma intuïtiva» i «sense pensar-ho gaire», després de llargues converses amb altres malalts durant les sessions de quimioteràpia, va sorgir la idea de crear un grup públic de Facebook: Superando el cáncer. Sí se puede, que actualment té 900 membres. «Fins ara el càncer ha sigut un tabú. Fins i tot algunes persones m’han arribat a rebutjar aquesta pàgina, quan les convidava a formar-ne part, perquè consideren que no cal dir res al respecte», explica la comunicadora, que va treballar al diari El País i que actualment és voluntària de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC).

ALEGRIES / Afortunadament, explica Trigo, cada vegada es parla més obertament de la malaltia, la primera causa de mort a tot el món. «Sense vergonya, sense culpa, perquè també m’he trobat persones que creuen que es tracta d’una malaltia que s’a-gafa per haver obrat malament», afegeix la periodista.

Notícies relacionades

Aquest grup de Facebook li dona moltes alegries.«La gent és molt agraïda, em dona les gràcies i moltes vegades es crea un cercle d’amistat molt potent», detalla. Més que consellera, se sent companya: «Intento animar i transmetre la meva experiència i el que jo sento a través d’aquesta finestra».

La majoria dels membres de la pàgina busquen compartir el dolor i que, d’alguna manera, algú que hagi passat pel mateix els pugui ajudar i comprendre. Ella aporta la seva experiència, però també comparteix qualsevol novetat amb els seus amics virtuals. Cada matí esmorza amb l’ordinador per rastrejar si hi ha alguna novetat sobre el càncer. «Tota notícia que veig sobre càncer la comparteixo i també intento sempre aportar alguna cosa o contestar alguna pregunta», assegura. Aquesta setmana ha obert un compte a Instagram, @Against_cancer, amb la seva filla Claudia, de 26 anys.