Fotos que alleugen la vida d'una mare amb Alzheimer

L’artista i la model, en plena sessió de treball terapèutic.

L’artista i la model, en plena sessió de treball terapèutic. / TONY LUCIANI

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Arriba un dia en aquesta societat longeva que als fills els toca prendre decisions sobre l'existència dels pares. ¿Com s'alleuja l'últim tram de vida de la nostra gent gran? Amb ressentiment o sense, es prenen decisions amb la intenció de no esquivocar-se. I en aquest trànsit es produeixen històries boniques com l'experimentada pel fotògraf canadenc Tony Luciani i la seva mare nonagenària malalta d'Alzheimer.

Fa dos anys, Elia, la mare del multipremiat artista, es va trencar el maluc i, poc després, li van diagnosticar demència senil a causa de la seva avançada edat. Els 91 anys de la pacient requerien atenció les 24 hores del dia. En aquesta situació, el fill va decidir traslladar la seva mare a casa seva. Poc abans de conèixer el diagnòstic, l'artista s'havia comprat una càmera rèflex. El que va començar com un intent d'aprendre com utilitzar la càmera es va convertir en una teràpia per a aquella àvia. I també per a l'artista.

«Vaig observar que construir retrats amb ella era una bona forma de connectar, d'estar més pròxims mentre estàvem junts. Si no fos així, tots els dies els estaria passant asseguda a la butaca, llegint una revista», la delicada Elia va trobar una activitat per mantenir-se activa i Tony, la musa perfecta.

Notícies relacionades

Amb les seves fotografies d'aire infantil i esperit jove penjades a la pàgina web Ynotphotos, Tony Luciani ha aconseguit que la seva mare se senti viva i útil als 91 anys i, sorprenentment, li ha generat nova energia.

Luciani accepta que aquestes imatges han tocat la fibra sensible de moltes persones, a les quals anima fent una reflexió meravellosa: «La vida no consisteix a esperar a morir. Es tracta de voler viure». El fotògraf ho va tenir clar i va optar per la segona opció. Les reflexions es poden seguir a la web Ynotphotos.