DISPUTA LEGAL DES DEL 2015

El xef José Andrés creu que "tard o d'hora" arribarà a un acord amb Trump

"Ell vol el millor per a la seva companyia i ara per a Amèrica, i jo vull el millor per a la meva companyia, per a la meva família i per a Amèrica", diu

El xef José Andrés creu que tard o dhora arribarà a un acord amb Trump / EFE / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts

El xef espanyol José Andrés va expressar aquest diumenge el seu desig d'"oblidar aviat" la disputa legal amb el president electe dels Estats Units, Donald Trump.

El cuiner ha fet aquestes declaracions amb motiu de la seva participació juntament amb altres col·legues espanyols a Madrid en la preparació d'una sopar solidari per a més de 800 persones, entre immigrants a l'atur, persones sense llar i famílies en situació de pobresa.

Andrés ha opinat que, encara que hi segueix havent "fam, atur i guerres, (...) la humanitat sempre està treballant per un món millor".

Ha assegurat que ell mateix vol ser millor en el futur que en el present i s'ha mostrat convençut que Donald Trump vol el millor per a si mateix, per a la seva família, per al seu negoci i per al país.

OBLIDAR "AIXÒ AVIAT"

"Tots estem en el negoci de desitjar el millor. Esperem que aquests desitjos s'uneixin en un i ens oblidem d'això aviat", ha afirmat en al·lusió a la disputa legal amb el president electe dels Estats Units.

Donald Trump haurà de declarar en el litigi que manté amb el cuiner espanyol abans de prendre possessió com a president dels Estats Units el 20 de gener.

Andrés ha explicat que ell no va començar aquest procés judicial i que l'únic que va fer va ser dir que "no volia cap tipus de relació en aquell moment amb la companyia" de Trump per "una decisió de negocis".

"Jo no faig seure a ningú al banc dels acusats. Simplement el sistema democràtic judicial fa que jo hagi de declarar i que qualsevol altra persona hagi de fer el mateix, ja sigui cuiner, cambrer, 'bartender' o president. Si hi ha un cas, tothom ha de complir amb la llei, la democràcia i el sistema judicial", ha ressaltat.

"Tots hem d'estar sempre molt contents que funcioni el sistema democràtic judicial", ha subratllat.

VA RECOLZAR HILLARY

Ha assegurat que va participar en la campanya electoral en suport de la candidata demòcrata Hillary Clinton, "perquè creia que era el millor líder".

Pel cuiner, en la "festa de la democràcia", a vegades s'imposa un i a vegades s'imposa un altre, però "després s'ha de tornar a començar de zero i seguir treballant i recolzant les institucions que poden fer que tot vagi millor".

El popular cuiner espanyol, que compta amb la ciutadania nord-americana, manté una disputa legal amb Donald Trump des del 2015.

Tots dos havien acordat col·laborar perquè Andrés obrís un restaurant al nou Hotel Trump International, al centre de Washington.

No obstant, després que el magnat immobiliari titllés el juny del 2015, al presentar-se a la presidència, els immigrants mexicans de "criminals" i "violadors", José Andrés va decidir rescindir el contracte.

POLÈMICS COMENTARIS SOBRE ELS HISPANS

Els advocats del xef van argumentar que, com que el restaurant a l'hotel de Trump estaria conduït per un "hispà", es veuria profundament perjudicat pels polèmics comentaris despectius de Trump contra els mexicans i els immigrants indocumentats.

Per la seva part, l'avui president electe va interposar una demanda contra José Andrés i li va demanar una indemnització de 10 milions de dòlars (9,4 milions d'euros) per haver trencat el contracte i haver-li ocasionat "pèrdues i danys per valor de milions de dòlars".

En resposta, el cuiner va presentar l'octubre del 2015 una demanda contra Trump i li va reclamar 8 milions de dòlars (7,5 milions d'euros) per "les despeses incorregudes en el desenvolupament del restaurant" que José Andrés anava a dirigir, així com "els beneficis perduts i els interessos".

Notícies relacionades

Després de la ruptura, José Andrés, propietari de nombrosos establiments als EUA, es va implicar activament en la campanya electoral a favor de la candidata demòcrata Hillary Clinton, a qui el magnat va guanyar en les eleccions del 8 de novembre.

El cuiner va intervenir en un acte de Clinton a Florida just el mateix dia en què Trump participava en la cerimònia d'obertura del seu hotel de Washington aquest octubre, a poques setmanes dels comicis.