Melania & Ivanka Trump

Melania Trump, de Sevnica a Washignton

La futura primera dama dels EUA va néixer en un poblet eslovè que ara es prepara per rebre una legió de turistes seguint el rastre de la seva 'filla més predilecta'.

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

¡Ui, Melanija! Quin enrenou. ¿Sap?, aquest és un petit poble assossegat i tranquil. Fins ara, l'únic que havia interromput el nostre dia a dia va ser un petit grup de refugiats que l'any passat va passar per aquí». I al dir això Rok ­Petancic, el guardià del castell medie­val de Sevnica, ho fa amb un to mali­ciós, una mica murri. En aquest poble d'Eslovènia, d'uns 5.000 habitants, on va passar la infància i l'adolescència Melanija Knavs -després Melania Knauss i ara Melania Trump-, es viu una atmosfera de festa barrejada amb una sobtada devoció per la seva famosa paisana. I ja no es parla de res més, des que se sap que ella serà la futura primera dama dels Estats Units, la segona no nascuda als EUA, darrere de Louisa Adams el 1825.

«Ara esperem un 'boom' turístic. Ja ens estem organitzant», continua Petancic, que, com que parla italià i anglès, també s'encarrega de gestionar el turisme de la zona. «Quan Melanija va marxar de Sevnica tenia 15 o 16 anys. Des d'aleshores no ha tornat gaire. Però la seva família és d'aquí, i el seu pare és un home apassionat per la història i les seves arrels, que ens ve a visitar al castell. Encara que, això sí, va ser tot molt inesperat, poca gent creia aquí en la victòria de Donald…», explica en conversa amb EL PERIÓDICO.

I és que des del primer minut que es va saber que Donald Trump seria el nou president dels EUA, a Sevnica, Melanija ha passat a encarnar el relat del millor dels somnis americans. Un relat que ens explica -segons la seva breu biografia oficial- la història d'una nena de poble, nascuda el 1970 a l'antiga Iugoslàvia del mariscal Josip Broz 'Tito' en el si d'una família que va forjar el seu èxit després de la independència d'Eslovènia (1991).

La prova és, diuen els veïns, que Melanija va viure primer en un modest apartament de cases populars a Sevnica i després en un edifici de ­dues plantes amb jardí, als suburbis del mateix poble. Tot això abans d'emprendre la carrera de model als 18 anys i mudar-se a Milà, i d'allà a París i després a Nova York, on va acabar coneixent el seu futur marit.

«És clar que n'estem orgullosos. La gent que la va conèixer només troba boniques paraules per recordar-la», diu Srecko Ocvirk, alcalde de Sevnica. «Va tenir una agradable infància, amb uns pares amorosos i amb molts èxits a l'escola», afegeix. Tant és així que els eslovens també s'han sentit part de la victòria del republicà, com va arribar a suggerir fins i tot el primer ministre, Miro Cerar, desfent-se en elogis.

L'ESCOLA

Notícies relacionades

Aquest és el mantra que es repeteix quan s'interroga els veïns de Sevnica sobre la nova primera dama: ella sempre va tenir la il·lusió de fer coses importants. Mirjana Jelancic hi insisteix al relatar la seva amistat amb la seva compatriota en una de les tantes entrevistes a la premsa nord-americana. Jelancic és ara directora d'escola primària on van anar Melanija i Srecko. I l'únic col·legi del poble, aixecat a la vall del Baix Sava, on sobreviu certa indústria -hi ha tres grans companyies- i on la taxa d'atur no supera el 10,4%.

Però la veritat és que també hi ha incògnites sobre la família Knavs. Segons The New York Times,The New York Times la seva mare, Amalija, era una camperola que es va convertir en una ambiciosa empleada d'una fàbrica tèxtil de la zona, mentre que el seu pare, Viktor, va exercir com a venedor d'automòbils i va ser membre del Partit Comunista, i això donava beneficis en l'època. Però aquesta circumstància ha sigut matisada per un dels portaveus de la campanya de Trump, Hope Hicks, que en una ocasió va aclarir que el progenitor no era un «membre actiu» del partit.