El cuiner Nandu Jubany puja a la moto per esprémer el Dakar 2017

El xef hiperactiu participarà en el ral·li per complir el seu somni i per lluitar contra la leucèmia

fcasals36321143 gente deportes el cocinero nando jubany  angela juve  anna o161117200746

fcasals36321143 gente deportes el cocinero nando jubany angela juve anna o161117200746 / ALBERT BALLBE

2
Es llegeix en minuts
ANNA ROCASALVA / VIC

El cuiner Nandu Jubany ha descobert el pastís: per fi, després de 10 anys de quedar-se amb les ganes, ha decidit participar en la 39a edició del Dakar amb una moto KTM 450. «L’any passat vaig fer els 45 i no hi vaig poder anar. Aquest any ja li he dit a la meva dona que no me’l perdo», va revelar ahir al matí en el seu restaurant insígnia, Can Jubany.

L’energia de Nandu és contagiosa. Al jardí de l’antic casalot, el guardonat xef es movia entre els convidats repartint tapes amb ingredients del seu propi hort. La seva portentosa veu se sentia per sobre de les converses: «¿Què us sembla el cap i pota?», «¡Ens farem molts pets!», va contestar un comensal. «Jo no he dinat sabent que vindria aquí», va intervenir un altre. Compartint porrons amb cava i vi, l’ambient entre personalitats del món de la gastronomia i del motor va ser d’autèntica celebració.

I és que, per estrany que sembli, cuina i gasolina no estan tan allunyades en la vida d’aquest xef de fama internacional. «Amb 10 anys vaig entrar a treballar al restaurant familiar perquè volia una moto» va explicar Jubany. «Li vaig dir al meu pare que treballaria gratis tot l’estiu si me la comprava i al final me la vaig guanyar». Als cinc anys es va enfilar per primera vegada a una Montesa Cota 25 i es va enamorar de la velocitat. Quatre dècades més tard, Jubany es disposa a complir el somni de molts motards.

Notícies relacionades

Per una empresa tan intrèpida, Nandu s’ha envoltat d’un equip altament qualificat. La majoria són amics de sempre i fan broma com nens quan parlen del viatge. «Com que no l’hi vaig poder treure del cap, vaig haver de ficar-m’hi de ple», feia conya ahir el seu mànager, el pilot Nani Roma. «Per al Nandu, el dia hauria de tenir 35 hores, perquè fer el sofregit dels macarrons li pren molt de temps –va continuar–, així que li vaig buscar gent que li facilités les coses». Ells són Jordi Viladoms (director esportiu de ral·lis de KTM), Jaume Palau (preparador físic), Toni Solà (nutricionista esportiu) i Marco Codina (fisioterapeuta).

NOU TRACTAMENT

A part de complir el seu somni, el cuiner té un objectiu solidari: promocionar el Projecte ARI per a la investigació de la leucèmia. El propòsit és aconseguir donatius per sufragar un nou tractament que cura fins a un 80% dels malalts. En l’acte d’ahir, Álvaro Urbano, director de l’Institut de Malalties Hemato-Oncològiques del Clínic, va donar les gràcies a Jubany i va anunciar que després de l’últim assaig, a partir del febrer ja es podrà donar aquest tractament a 10 pacients. També Ángela Jover, mare de la difunta Ariana Benedé, ànima del Projecte ARI, va dir commoguda: «Aquest febrer brindarem per dues coses: que el Nandu ha tornat a casa i que ell i l’Ari hauran fet possible que 10 nens visquin».