EL PONT DEL PRIMER DE NOVEMBRE

La disfressa de pallasso diabòlic arrasa aquest Halloween

Les botigues especialitzades auguren un cap de setmana de cues davant la imminència d'aquesta festa importada

L’entrada del comerç Party Fiesta, al carrer de Consell de Cent de Barcelona a punt per al ’Halloween’. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
LÍDIA CORDERO TRIAY / EL PERIÓDICO

S'anuncia un cap de setmana estressant a les botigues de disfresses davant la imminent arribada de Halloween, la festa importada d'Amèrica del Nord i que cada vegada està més arrelada en els hàbits de la gent. El fenomen ha derivat en un pols a la tradicional castanyada de Tots Sants. Entre el 31 d'octubre i el primer de novembre l'agitació està garantida. Hi ha qui ja defensa el 'castaween'.

Aquesta tardor del 2016, la peça més reclamada als comerços són les perruques. "Les perruques de pallassos i sobretot la de l'orgull gai", explica Esther, una empleada de Party Fiesta, al carrer del Consell de Cent, de Barcelona. 

Qui estigui interessat a disfressar-se i encara no s'hagi decidit, hi ha una oferta amplíssima. Els que estiguin pensant a disfressar-se de pallasso diabòlic han de saber que tindrà moltíssima competència quan surtin de festa. Aquesta és, sens dubte, la disfressa estrella d'aquesta campanya. A Barcelona no ha arribat la màscara de Pedro Sánchez zombi. S'ha de buscar a Madrid.

Si ets noia i sensible davant els micromasclismes, tens arguments per enviar una carta a la secció Entre Tots d'aquest diari: les disfresses masculines fan por mentre que a les dones els fabricants les prefereixen amb superescot. Bruixes, vampiresses o núvies cadàver, però amb superescot. 

Els pares principiants trobaran titelles de dimoniet, aranya o fantasma. Els amants dels gossos poden disfressar-los de carabassa o d'esquelet. Qualsevol disfressa es pot completar amb una perruca, una màscara o un bon maquillatge.

Els bromistes poden comprar mans amputades, cervells plens de sang, mitja dotzena d'ulls i uns quants ratolins de goma. I qui decideixi muntar la festa a casa, té una variada oferta en objectes de decoració. S'imposen el negre i el taronja. 

HALLOWEEN O CASTANYADA

I com cada any per aquestes dates toca discutir si som més de Halloween o de castanyada. Si s'ha de resistir com sigui davant les "tradicions invasores", o si s'accepta que no val pretendre estar constantment connectats al món a través de múltiples tauletes i ordinadors i seguir immunes a influències d'altres cultures.

Menys encara si parlme d'activitats festives. ¿Realment algú està interessat a reduir i limitar les possibilitats de diversió i negoci?

La castanyada mola. Els panellets i el moscatell molen. Que els nens arribin de l'escola amb aquelles boletes fetes per ells mateixos, mola. Que el carrer s'ompli d'olor de fum i moniato i de castanya torrada, mola. Fins i tot quan la temperatura ambient fa el possible per desmentir que estem a poques hores d'entrar al novembre, i la castanyera o castanyer treballa gairebé en màniga curta. 

Però és que retallar carbasses també és divertit. I decorar amb teranyines i calaveres. 

ALTERNATIVA CONCILIADORA

Notícies relacionades

Qui senti que celebrant Halloween està cometent una traïció, ja pot deixar d'amoïnar-se. A poc a poc el 'castaween', que agafa el millor de cada celebració, va guanyant terreny.

Tortosa (probablement els seus veïns mereixen el títol de pioners), ja en celebren la sisena edició. Els comerciants van veure clara la qüestió: dues celebracions donen més beneficis que no pas una. Gavà també s'apunta a aquesta celebració híbrida, encara que amb caràcter més cultural. Falset, Sant Fruitós o el barri d'Horta, a Barcelona, també s'apunten a aquesta nova modalitat.

Temes:

Festes Halloween