MEDALLA NACIONAL D'HUMANITATS

Obama premia el cuiner José Andrés

El reconeixement li arriba després de negar-se a obrir un restaurant en un hotel de Trump a Washington

jgblanco35546991 obama con el chef jos  andr s160916121833

jgblanco35546991 obama con el chef jos andr s160916121833

2
Es llegeix en minuts

El xef espanyol José Andrés ha sigut guardonat amb la Medalla Nacional de les Humanitats dels Estats Units. El president Barack Obama, que ha menjat moltes vegades al seu restaurant de Washington i coneix els seus projectes de menjadors socials i d'ajuda a la recuperació d'Haití, li farà entrega del guardó, considerat com un dels principals reconeixements al mèrit civil del país, en una cerimònia a la Casa Blanca que tindrà lloc dijous que ve, 22 de setembre.

“Em sento honrat de rebre la Medalla de les Humanitats”, ha escrit l'empresari a Twitter al fer-se pública la notícia. “Gràcies als meus equips, els meus socis i totes les persones amb qui tinc la sort de treballar”, ha afegit el xef, nascut a Mieres fa 47 anys.

El comunicat de la Casa Blanca assegura que José Andrés rebrà la medalla en reconeixement a la seva tasca per “cultivar els nostres paladars i definir la nostra cultura” i perquè ha “introduït ingredients nous i vibrants al nostre país, a través de les seves tècniques innovadores en la cuina, el seu treball en tecnologies netes, l'accés a l'educació i la inspiració que representa per als nous americans”. Un d'aquests ingredients nous és el pernil.

L'empresari rep aquest guardó -els últims que entrega Obama com a president- acompanyat dels artistes que han aconseguit la Medalla Nacional de les Arts, un grup que aquest any inclou l'actor Morgan Freeman, l'escriptora Sandra Cisneros, el compositor Philip Glass o l'humorista Mel Brooks. Amb aquest reconeixement, la Casa Blanca premia cada any figures rellevants de diversos sectors de la societat nord-americana que hagin fet grans aportacions a la cultura i la història del país al llarg de la seva carrera.

EXEMPLE NÚMERO U

Notícies relacionades

El president Obama ja ha destacat públicament diverses vegades la tasca de José Andrés, que va arribar als Estats Units als 21 anys i amb les butxaques buides, i ha sigut capaç d'aixecar un petit imperi, amb restaurants a Washington, Las Vegas o Los Angeles. "És l'exemple número u del que passa quan donem als immigrants l'oportunitat de fer arrels en aquest país i crear negocis i llocs de treball”, va afirmar en un acte per recaptar fons per al Partit Demòcrata. 

A José Andrés aquest reconeixement li arriba coincidint amb la batalla legal Andrés va ser objecte d'una querella després de negar-se a obrir un restaurant a l'hotel que Trump acaba d'inaugurar al centre de Washington com a protesta per les declaracions del magnat republicà contra els immigrants mexicans. Trump li reclamava 10 milions de dòlars per trencar l'acord.

Temes:

José Andrés