PASSIÓ PER LA VELOCITAT

Nandu Jubany, de la cuina al Dakar

El xef correrà la prova a cavall d'una KTM a canvi de servir els sopars als pilots de la marca austríaca

Els diners que aconsegueixi per patrocini seran per al projecte ARI, que recapta fons per investigar contra la leucèmia

fimedio34210396 barcelona 09 06 2016 gente nandu jubany correr  el160609194510

fimedio34210396 barcelona 09 06 2016 gente nandu jubany correr el160609194510

2
Es llegeix en minuts

De Nandu Jubany se sap que és un tipus veloç com el vent, ràpid, rabent, hiperactiu, mogut. El cuiner llampec. Quan t’has girat ja està remenant una altra olla. I tu que pensaves que seguia parlant amb tu mentre feia anar una paella. ¡Ha!

    De Nandu Jubany se sap també que aquesta mateixa velocitat amb jaqueta curta blanca la té amb una granota de motociclista, ja que sempre ha sigut aficionat a córrer, ja sigui en moto o en bici. Potser en vaixell, ja que acaba d’obrir un nou restaurant a Formentera.

    Se sabia que Jubany, als 45 anys, tenia més que decidit complir el somni que tenia entre cella i cella: córrer algun dia el Dakar. Ho anava dient, és cert, però semblava més un brindis al sol que una idea seriosa. ¿El cuiner llampec? «El cuiner volador», va fer broma el gener passat en una entrevista amb aquest diari a propòsit de l’aventura que semblava més un somni que una realitat. Ja no és un somni.

    Aquesta setmana, amb un braç en cabestrell, en la presentació del curtmetratge d’estiu d’Estrella Damm, on va preparar el càtering, somreia (encara que el seu gest podia semblar de dolor, que en té, perquè s’ha trencat els tendons de l’espatlla). Però somreia, sí, d’alegria, d’orgull, d’il·lusió: correrà el Dakar 2017 (al gener) després d’aconseguir plaça per haver acabat una prova del Mundial de raids, la Desert Dubai Challenge, a finals d’abril. Fins i tot ha obert una web on ho explica: nandudakar.com

    D’aquella carrera de sis dies en va sortir amb els tendons de cada espatlla trencats. «El dia abans de començar me’n vaig trencar un, i vaig córrer dopat. L’últim, un altre. El pitjor de tot és que no me’n vaig adonar fins que vaig arribar a Catalunya i em va veure el metge». Ara va amb el braç en cabestrell després d’operar-se d’una espatlla. D’aquí pocs dies passarà per quiròfan per arreglar-se l’altra.

COL·LECCIÓ DE MOTOS / El cuiner de Can Jubany, que al garatge hi guarda motos d’enduro, de trial, de motocròs, de carretera… a més de bicis (és un gran practicant de mountain bike i va ser campió d’Espanya de bicicròs amb 13 anys i d’enduro júnior), ha arribat a un acord amb KTM: li donen una moto a canvi de cuinar cada dia per als pilots de la firma austríaca i Husqvarna, candidats a la victòria final: «Els tractarem com prínceps». Ell no tindrà tants luxes. S’emporta un xef amb ell i dormiran en una autocaravana.

Notícies relacionades

    Jubany no és un nouvingut al món de les motos: «He corregut tota la meva vida i conec moltíssima gent del gremi». Una dada: quan el seu amic Nani Roma s’entrenava, ell l’acompanyava obrint pista. «Si apareixia algun cotxe o moto, el problema el tenia jo i no ell. No es podia lesionar poc abans d’anar al Dakar». 

    El seu paper a la carrera serà modest. Es pagarà totes les despeses, inclosa l’assistència mecànica, i el que tregui dels patrocinadors serà per al projecte Ari, que recull fons per investigar sobre la leucèmia (va celebrar una gala a Luz de Gas fa unes setmanes). Un xef volador i solidari.