CARA I CREU A LA VIGÍLIA DELS PREMIS PRÍNCEP D'ASTÚRIES

El dit de Gehry, el somriure de Quino

L’arquitecte Frank Gehry ensenya el dit del mig. A la dreta, Quino acaricia l’estàtua de la seva filla Mafalda.

L’arquitecte Frank Gehry ensenya el dit del mig. A la dreta, Quino acaricia l’estàtua de la seva filla Mafalda. / EFE / J.L. CEREIJIDO / AFP / MIGUEL RIOPA

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Oviedo és aquesta setmana un formiguer de mitjans de comunicació perseguint tots els premiats que avui rebran els premis Príncep d'Astúries amb tota la pompa del Principat. Ahir l'estampa va tenir una cara i una creu. La cara, amable i tendra, la va representar el creador de Mafalda, el dibuixant argentí Quino (Mendoza, Argentina, 1932). La creu, en canvi, aïrada, la va protagonitzar l'arquitecte Frank Gehry (Toronto, Canadà, 1929), autor del Museu Guggenheim de Bilbao i guanyador entre altres guardons del prestigiós Pritzker.

En roda de premsa, preguntat què opinava dels qui consideren que les seves obres no passen de ser arquitectura espectacle, Gehry va ser gestualment explícit i va  respondre enfadat ensenyant el dit del mig. L'artista també es va quedar a gust a l'afirmar que «en el món on vivim, el 98% dels edificis que es fan són pura merda, són maleïts edificis sense sensació ni sentit del disseny ni respecte per la humanitat». Gehry, que rebrà el premi Príncep de les Arts com a autor d'una «obra virtuosa i innovadora», havia arribat minuts abans a Oviedo, on va fer uns passos de ball al ritme de les gaites que el van rebre a l'Hotel de la Reconquista. Tot i això, les primeres preguntes dels periodistes no li van agradar. «M'ha enxampat descol·locat i he tingut aquesta reacció», es va disculpar després i la va atribuir a l'atordiment provocat pel viatge.

Notícies relacionades

Així mateix , Gehry també va demanar que li deixessin fer en pau el seu treball, va puntualitzar que ell no demana a ningú que el contracti i que no té ni publicistes ni agents i va afegir que només fa el que li demanen els clients que senten respecte per l'art a què es dedica. I va concloure que actualment hi ha molt poca gent capaç de fer res de rellevant en arquitectura i que només, de tant en tant, «algunes persones fan alguna cosa especial».

En canvi el somriure i la tendresa d'un pare a la seva filla va aplegar una multitud en un parc d'Oviedo, davant un estany d'ànecs. Joaquín Salvador Lavado, Quinova acariciar i va posar amb una estàtua de 80 centímetres, rèplica de l'existent a Buenos Aires, de la seva icònica creació, la inconformista i perspicaç Mafalda, que acaba de fer 50 anys. Quino rebrà el Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats.