Surt a subhasta l'or olímpic que Jesse Owens va guanyar als Jocs de l'Alemanya nazi

La medalla va tenir un valor simbòlic perquè va enterbolir els plans de Hitler de mostrar al món la força de la raça ària

Surt a subhasta un or olímpic de Jesse Owens als Jocs de Berlín de 1936. / YOUTUBE / AP

2
Es llegeix en minuts

Una de les quatre medalles d'or que l'atleta afroamericà Jesse Owens va guanyar en els Jocs Olímpics del 1936, organitzats per la Alemanya nazi, és la peça estrella de la subhasta 'on line' d'objectes relacionats amb l'esport que ha organitzat la firma SCP. La medalla sortia amb un preu inicial de 50.000 dòlars i s'ha elevat fins als 172.618, però la licitació continua oberta fins al 7 de desembre.

La victòria d'Owens en la prova dels 100 metres va ser molt simbòlica perquè era el triomf, en territori alemany, d'un home de raça negra, en contrast amb la cultura de la raça ària que fomentava el règim d'Adolf Hitler. També va suposar un missatge per als Estats Units, on la segregació per qüestió de raça estava a l'ordre del dia, especialment als estats del sud del país.

"Owens va eclipsar els plans de Hitler", ha recordat el portaveu de SCP, Dan Imler, en al·lusió als plans del Führer de dissenyar els Jocs per mostrar al món la supremacia de la raça ària. "Allà tenies un afroamericà nét d'esclaus que va superar les seves circumstàncies vitals i va tenir una actuació que ha perdurat en la història", ha afegit Imler.

Heroi sense oportunitats

Als Jocs de Berlín va guanyar l'or en els 100 metres, en els 200, en els relleus de 400 metres i en la prova de salt de longitud. No van ser suficients per assegurar-li una qualitat de vida al seu retorn als EUA. Les seves opcions per trobar feina eren limitades per la segregació existent al país i perquè va decidir tornar a casa en lloc de sumar-se a la gira de l'equip olímpic dels EUA, fet que li va valer l'ostracisme.

Notícies relacionades

"Encara que quan va tornar als EUA ho va fer com a heroi olímpic, no li van oferir les oportunitats que avui s'ofereixen als herois olímpics", ha recordat la seva filla, Marlene Owens Rankin, de 74 anys. "Vam viure bé, una vida de classe mitjana. No necessitàvem gaire, però ell va lluitar per mantenir la seva família", ha apuntat la dona. "Esperem que la compri una institució que permeti que la gent hi tingui accés", ha assenyalat Marlene Owens. 

La medalla que se subhasta ara és una que Owens va regalar al ballarí i actor Bill 'Bojangles' Robinson, amb qui el va unir una estreta amistat. La viuda de Robinson, un artista afroamericà amb la carrera limitada pels papers que li oferien, és qui ha posat a la venda la medalla. No han volgut donar detalls dels motius, però SCP ha apuntat que els diners que obtinguin amb la venda els destinaran a pagar despeses universitàries i a obres de caritat. Es desconeix on són les altres tres medalles d'Owens.