RODATGE D'UNA NOVEL·LA AUTOBIOGRÀFICA D'AMOS OZ

Natalie Portman, directora a la seva terra

L'actriu, nascuda a Jerusalem, debutarà darrere de la càmera en aquesta ciutat

ESTRELLA DE HOLLYWOOD. Natalie Portman, el febrer passat, en una de les festes que se celebren després de la cerimònia d’entrega dels Oscars.

ESTRELLA DE HOLLYWOOD. Natalie Portman, el febrer passat, en una de les festes que se celebren després de la cerimònia d’entrega dels Oscars. / AP / JORDAN STRAUSS

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

L'actriuNatalie Portmanté ganes de posar-se darrere de la càmera des de fa temps i ha decidit debutar com a directora de cine a la seva ciutat natal, Jerusalem, i amb una història d'un dels escriptors israelians més famosos,Amos Oz.El film estarà basat en la novel·la autobiogràficaUna història d'amor i de foscor (2002), una obra que va captivarPortman anys enrere.

Si no s'interposa res en el seu camí, l'actriu de nacionalitat israeliana i nord-americana arribarà a Israel al setembre o l'octubre per començar la feina de preproducció i el rodatge es portarà a terme al gener i febrer del 2014, principalment a Jerusalem, on va néixerOz,però amb la possibilitat que algunes escenes es filmin en altres localitats del país com Tel Aviv o el quibuts Hulda, on l'escriptor va passar una part de l'adolescència i la joventut.

Malgrat que l'actriu tenia intenció de rodar la pel·lícula en hebreu, la seva llengua paterna, es desconeix encara si aquest serà l'idioma del llargmetratge o si s'acabarà filmant en anglès.Portman, de 32 anys, és filla d'un ginecòleg israelià i una mestressa de casa nord-americana que es va convertir en la seva agent quan la nena va debutar en la publicitat i després en el cine. Va créixer als Estats Units, però va néixer i va viure fins als 3 anys a Jerusalem, on assegura que hi ha el seu «cor» i se sent «realment a casa».

RODATGE EN HEBREU /Portman, que ha escrit el guió de la cinta amb l'ajuda de dos guionistes professionals i del mateixOzi que fa sis anys ja va comentar que volia debutar com a directora amb aquesta història i rodar-la en hebreu, interpretarà el paper de la mare de l'escriptor, que es va suïcidar quan ell tenia 12 anys.

Fa dos dies queYoram Honing,del Jerusalem Film and Television Fund, va anunciar indirectament que els somnis de l'actriu -guardonada amb un Oscar per la seva actuació aEl cisne negro(Darren Aronofsky,2010)- s'havien complert al fer públic que ha destinat uns 300.000 euros per finançar la pel·lícula, la quantitat més gran que aquesta institució ha dedicat a un projecte.

FILM AMERICANOISRAELIÀ / La sinopsi oficial del llargmetratge, una coproducció americanoisraeliana, explica que «és una adaptació de l'autobiografia d'Amos Ozque es desenvo-

Notícies relacionades

lupa fonamentalment a Jerusalem a la segona meitat dels anys 40 i que se centra en la infància de l'autor, marcada per la malaltia mental de la seva mare i la impotència del seu pare, en el context històric dels esdeveniments de l'època». El 1948 es va crear l'Estat d'Israel i immediatament va esclatar la guerra entre el nou país i una coalició de nacions àrabs.

«Ella va llegirUna història d'amor i de foscori me'n va demanar els drets per portar-ne a terme una adaptació per al cinema fa uns cinc o sis anys [...] Jo ho vaig acceptar pel gran apreci que sento pel seu treball; és una actriu excel·lent», va explicarOza l'agència Reuters. Segons la premsa israeliana, l'escriptor està molt satisfet amb l'adaptació de la seva novel·la.