ARQUEOLOGIA

La Venus de Gavà es podrà visitar al Museu Arqueològic Nacional de Madrid

És una de les 150 peces de l'exposició commemorativa dels 150 anys d'aquest equipament cultural

La Venus de Gavà.

La Venus de Gavà. / ELBRUGUERS.CAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Del 2 d'octubre a l'1 d'abril de 2018 romandrà oberta l'exposició "El Poder del Passat. 150 anys d'Arqueologia a Espanya", al Museu Arqueològic Nacional a Madrid amb motiu dels 150 anys de la seva inauguració. 

La mostra és una de les actuacions que es duran a terme per celebrar aquest esdeveniment i planteja una revisió del desenvolupament d'aquesta disciplina a Espanya i de les grans troballes realitzades. L'objectiu central és presentar una anàlisi de la història de l'arqueologia espanyola a través d'una selecció de 150 objectes procedents de 68 museus de tot Espanya, que plasmaran una visió general, actualitzada i crítica del nostre passat.

 

La Venus de Gavà, representació antropomorfa femenina sobre ceràmica d'època neolítica, descoberta el 1994, formarà part d'aquesta exposició, segons publica el digital Elbruguers.cat. 

Excavacions del Museu de Gavà

La Venus es va descobrir arran de les excavacions promogudes pel Museu de Gavà al jaciment de les mines prehistòriques de Gavà, concretament a la mina número 16, dirigides per l'arqueòloga gavanenca Alicia Estrada i pel conservador del Museu de Gavà, i actualment director, Josep Bosch. Des d'aleshores es conserva i es pot visitar en aquest Museu.

 

La Venus de Gavà és una ceràmica. La part conservada i que ha pogut ser reconstruïda té unes mesures de 16 cm d'altura, 11 d'ample i 6,6 de fons. El color de les seves superfícies, interna i externa, és fosc tirant a negre i l'acabat és brunyit intens. 

Culte a la fertilitat

Segons els experts, les representacions femenines neolítiques estan relacionades amb la creació de la vida i la mort, fases del cicle vital i temes centrals de l'imaginari neolític. Pel que fa a la Venus de Gavà, expliquen, sembla evident la seva relació amb la creació de la vida i amb un culte a la fertilitat. 

Notícies relacionades

Així ho apunten la feminitat de la peça visible en la representació dels pits i de l'embaràs, l'evocació de la maternitat a través de l'embaràs i de la posició maternal i protectora de les mans sobre el ventre, el color negre vinculat a la fertilitat de la terra i la representació d'una espiga sobre el ventre.

Més notícies de Gavà a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA