El bàsquet etíop parlarà català

ACCEDE, una ONG de Gavà, ha creat la primera escola de bàsquet per a nens del país africà

La federació etíop pretén que sigui la primera pedra per importar el model català, inclosa la presència de dones

La nova escola de minibàsquet estarà formada per 6 equips amb nens i nenes de menys de 12 anys. / ACCEDE

La nova escola de minibàsquet estarà formada per 6 equips amb nens i nenes de menys de 12 anys.
L’expedició de Gavà va ser a Etiòpia les dues primeres setmanes de juliol per inaugurar l’escola. 
Sis entrenadors de Gavà tutoritzaran cada un dels equips de l’escola.

/

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El 2014, l'Associació Catalana per a la Cooperació, l’Esport, el Desenvolupament i l’Educació (ACCEDE), una ONG de Gavà, es va proposar crear un club de bàsquet a la ciutat etíop de Woldiya. El projecte de l'ONG, integrada al Club de Bàsquet Gavà, s'emmarcava en la voluntat de dotar l'escola Adengur de Woldiya d'infraestructures esportives que donessin eines als més petits per a desenvolupar-se.

Aquell projecte va captivar la Federació Etíop de Bàsquet, “que ens va proposar fer una cosa no tan local, sinó per a tot el país”, explica Xavier Esteban, president d'ACCEDE. Aquest nou projecte va cristal·litzar a principis del passat mes de juliol, quan ACCEDE, en col·laboració amb l'Ajuntament de Gavà i la Federació Catalana de Bàsquet (FCB), va crear la primera escola de minibàsquet (per a menors de 12 anys) de tota Etiòpia a la ciutat de Welkite.

Si el projecte funciona, la idea de la Federació Etíop de Bàsquet és reproduir-lo a tots els clubs del país

“REFERÈNCIA MUNDIAL”

Fins ara, al país africà existien clubs amb categories de més de 14 anys. “Pels èxits de la selecció espanyola i els equips catalans, ells tenen el nostre model com una referència mundial. Ens van preguntar quin era la clau de l'èxit, i els vam dir que aquí els nens comencen amb 4-5 anys, així que vam decidir crear la primera escola de minibàsquet del país”, afirma Esteban, qui reconeix que, en cas que funcioni, “ells tenen la idea de reproduir el model a tots els clubs d'Etiòpia”.

La condició de l'ONG catalana perquè el projecte sigui possible és que els nens, habitualment abocats a treballar al camp, estiguin escolaritzats i assisteixin a classe. Per promoure-ho, comptaran amb una beca esportiva que els eximirà de despeses d'escolarització i material, i a més farà una aportació a les famílies per a la manutenció dels infants, que gestionarà la Federació etíop.

Aquesta aportació es complementa amb l'enviament de material esportiu a Etiòpia, que ja s'ha efectuat, i amb el començament del patrocini per part de ‘Joma’, actual patrocinador del Club de Bàsquet Gavà, a les seleccions d'Etiòpia. Per la seva banda, el secretari general de la Federació Etíop de Bàsquet, Yimer Haile, va agrair a l'expedició catalana “l'entusiasme i la dedicació per ajudar-nos en el desenvolupament del bàsquet”.

TUTORS DE GAVÀ

De les 137 nenes i nens que es van presentar a entrenar en un primer moment, l'escola finalment estarà formada per 6 equips, comptant que cada categoria té un conjunt femení i un masculí: dos sub-12, dos sub-10 i dos sub-8, de 15 integrants cada un.

Sis entrenadors de Gavà tutoritzaran via Facebook els tècnics etíops

L'acció social d'ACCEDE no s'ha limitat a crear l'escola, sinó que del 20 de juny al 14 de juliol el mateix Xavier Esteban va estar impartint cursos d'entrenador als tècnics africans que s'encarregaran de cada un dels equips; cursos que des d'ara s'impartiran cada any a través d'un acord amb la FCB, federació que proposa els continguts de la formació.

Els entrenadors etíops que van aprovar el curs seran els encarregats de dirigir els conjunts de la nova escola, tot i que comptaran amb ajuda. “Com que ells mai han treballat amb nens tan petits i tenen moltes llacunes, hem creat un grup de Facebook a través del qual sis entrenadors joves de Gavà tutoritzaran cada un dels conjunts i tindran contacte directe amb els tècnics per ajudar-los amb la planificació i el treball diari”, apunta Esteban.

CURSOS PER A DONES, EL PRÒXIM REPTE

Xavier Esteban

PRESIDENT D'ACCEDE 

Tenim el compromís de la Federació etíop que hi haurà un curs per a entrenadores

Aquest any, la tasca d'ACCEDE a Etiòpia ha tingut una novetat: per primera vegada, dues dones -dues jugadores del Club de Bàsquet Gavà- han viatjat a Àfrica. Sofia Sabaté i Sara Atencia van aprofitar el viatge per fer un treball d'investigació a partir de l'experiència sobre el terreny i cent enquestes sobre la participació esportiva de la dona a Etiòpia, “el qual ens ha permès observar que hi ha una deficiència en aquest sentit”, comenten.

Partint d'aquest diagnòstic, l'ONG va fer saber el problema a la Federació Etíop i “tenim el seu compromís que l'any que ve o l'altra hi haurà un curs exclusiu per a entrenadores”, declara el president d'ACCEDE.

Notícies relacionades

L'acció social d'ACCEDE a Etiòpia es contempla en el Pla de Cooperació de l'Ajuntament de Gavà, la seva font de finançament. Aquest projecte de ciutat preveu que els joves que van prendre part de l'expedició, tant les jugadores com els entrenadors del Club de Bàsquet Gavà, ara han de visitar els instituts de la ciutat catalana per explicar la seva experiència i sensibilitzar a través d'un documental altres joves del seu entorn.

Més notícies de Gavà