AVUI, 15 DE GENER

Mites sobre el Blue Monday, el dia més trist de l'any

El tercer dilluns de l'any amb la pujada del gener, el fred i els propòsits que comencen a no complir-se

20152f062f182f742fsadnessthm99afa

20152f062f182f742fsadnessthm99afa

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els dilluns, en general, no agraden a gairebé ningú, però no tenen per què deprimir més que els dimarts o els dijous. I per descomptat, segons els experts, no té cap base científica fer-nos creure que el tercer dilluns de cada gener és Blue Monday, és a dir, el "dia més trist de l'any".

El pare d'aquest "invent" és Cliff Arnall, psicòleg de la Universitat de CardiffCliff Arnall, que, utilitzant diversos factors, com els deutes adquirits durant les festes de Nadal, la falta de motivació, l'incompliment dels bons propòsits del nou any o les condicions climàtiques, va fer el 2005 una equació per calcular el dia més trist de l'any, que va assenyalar com el tercer dilluns de gener.

La idea va ser d'una agència de viatges per promocionar la millor època de l'any per viatjar, i temps després es va estendre per designar aquesta data com el dia més depriment.

"Plantejament arbitrari"

Encara que la fórmula matemàtica utilitza factors que són reals i que afecten l'estat anímic, "és un plantejament arbitrari amb certa base però amb molt poca consistència", assenyala Jaime del Corral, psiquiatre de la Clínica La Paz, de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.

"Ha agafat una sèrie d'elements negatius i ha fet una equació de manera arbitrària per deduir que és el pitjor dia de l'any", insisteix aquest expert, que assegura que aquests factors es poden donar igualment el tercer dimarts o el tercer dimecres de gener o al febrer.

El poder de la suggestió

No obstant, reconeix que a base d'insistir es pot convèncer algú que aquest és un dia dolent, es pot arribar a suggestionar i plantejar-se realment que el 15 de gener serà molt trist.

El psiquiatre explica que és natural que en aquesta època de l'any s'experimentin certs canvis anímics, una mica d'estrès, cansament emocional o desmotivació, però fa èmfasi que no s'ha de confondre amb la depressió.

"És normal tenir baixades anímiques", incideix.

En general, l'hivern és un dels moments en què més augmenten els símptomes depressius, però no han de coincidir necessàriament amb el tercer dilluns de gener, ni tan sols amb aquest mes.

Poca acceptació a Espanya

Al seu parer, a Espanya el Blue Monday és un concepte que té molt poca acceptació. "Jo no veig que la gent ho comenti pel carrer, crec que, de moment, és més una curiositat que una creença popular".

Aquest psiquiatre tampoc observa que la gent vagi més a les consultes ni que hi hagi més urgències. Per tant, "no forma part, almenys de moment, de les creences dels espanyols", diu.

De la mateixa opinió és el psicòleg Jesús Matos, que assegura que no té fonament designar un dia com el més trist de l'any, encara que reconeix que "els dilluns són difícils, però també el gener és difícil i l'hivern és difícil".

Segons assenyala aquest psicòleg, autor del llibre Buenos días, alegría, el Blue Monday pot resultar al final una profecia autocomplerta: "Només de pensar-ho, ja tenim predisposició a fer coses que ens fan estar tristos".

La baixada del dilluns és normal

I és que hi ha una relació directa entre les activitats agradables que fem i el nivell de benestar que aconseguim, que sol coincidir amb els caps de setmana, per això és normal tenir una "baixada" els dilluns.

En qualsevol cas, segons aquest psicòleg, "estar trist és absolutament normal, necessari i sa", i per lluitar contra aquest estat anímic "el millor que podem fer és estar actius, que la tristesa no guiï la nostra vida".

Notícies relacionades

De fet, el factor que més manté la tristesa i ens pot portar a convertir-la en depressió és la inactivitat, assegura.

Sense base científica

Qui tampoc creu que el Blue Monday tingui cap base científica és la psicòloga clínica Cristina Wood, de la Societat Espanyola de l'Estudi de l'Ansietat i l'Estrès, que assenyala que és normal que després de Nadal aparegui la tristesa perquè "han faltat éssers estimats, s'han tingut moltes despeses i és una altra vegada recuperar la rutina".