LA SITUACIÓ A ESPANYA

L'òliba comuna, au de l'any 2018 després de patir la seva població un 13% de descens

Una votació popular de SEO/BirdLife elegeix aquesta au per evidenciar el declivi que pateix

L'actual model agrícola i la despoblació rural, causes del mal moment que pateix l'avifauna

lechuza-2

lechuza-2

2
Es llegeix en minuts

La òliba comuna ha sigut declarada 'Au de l'Any 2018' per l'oenagé SEO/BirdLife,SEO/BirdLife per evidenciar al llarg d’aquest any el declivi que pateix aquesta espècie, ja que la seva població ha disminuït el 13% en el conjunt d’Espanya, encara que en alguns punts ha perdut la meitat dels seus exemplars.

    L’oenagé considera que l’òliba posa de manifest alguns dels problemes socials i ambientals que pateix el món rural. L’elecció de l’òliba com a au de l’any és el resultat d’una votació popular entre diverses espècies candidates.

L’òliba competia amb el corriol camanegre i l’aufrany comú. La primera va obtenir 1.719 suports, enfront dels 1.134 de la segona i els 943 que va tenir la tercera.

L’òliba comuna és el fidel reflex del mal moment que pateix l’avifauna lligada a les zones agràries com per exemple la pèrdua d’hàbitat, els efectes de l’actual model agrícola o la despoblació rural. Fa entre 32 i 40 centímetres d’altura.

   

 La directora executiva de SEO/BirdLife, Asunción Ruiz, ha destacat que els ciutadans han decidit posar el focus en l’òliba comuna. «En silenci, com quan vola, aquesta espècie ens avisa, des de fa anys, sobre la gradual pèrdua de vida al camp. Se la veu menys, se la sent menys. Passa el mateix amb els insectes. Amb els rosegadors. Amb els paisatges i amb el paisanatge», ha manifestat.

A més a més, considera que la «mala» situació de l’avifauna agrària és «un avís per enfortir socialment i ambientalment el medi rural» i insisteix que és una qüestió que afecta a tothom.

Per això, insta que aquest any 2018 les administracions i forces polítiques estableixin un full de ruta perquè Espanya s’enfronti al canvi climàtic i recorda que també hauran de definir el futur de la Política Agrària Comuna (PAC). Pel que fa als consumidors, assegura que aquests també poden ajudar l’òliba amb l’elecció en el cistell de consum.

Actualment, l’òliba comuna és una de les aus nocturnes inclosa en el programa de ciència ciutadana de l’oenagé que, a través de la feina de 450 voluntaris, ha determinat que el seu declivi poblacional és del 13% respecte al 2005.

En concret, destaca el descens d’individus a la regió mediterrània sud, que abraça Andalusia, Castella-la Manxa, Múrcia, Comunitat Valenciana, Illes Balears i part d’Aragó, Madrid i Extremadura, on la població s’ha reduït gairebé a la meitat. En canvi, Catalunya i Castelló (la regió mediterrània nord) és la zona amb millors dades, ja que al nord d’Espanya també se n’observa un declivi que es manté al voltant del 15%.

AU PROTEGIDA A ESPANYA

Notícies relacionades

L’òliba està protegida a nivell nacional, ja que està inclosa al Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial. SEO/BirdLife recorda que està prohibit matar-les, capturar-les, perseguir-les o molestar-les, a més a més de la destrucció o el deteriorament dels seus nius, i denuncia que la principal amenaça per a l’espècie és la «radical transformació del medi agrari».