Polèmica sexista

Debat obert al Brasil: un vídeo musical masclista i feminista a la vegada

La cantant Anitta mostra la cel·lulitis del seu cul en una gravació dirigida pel presumpte assetjador sexual Terry Richardson, l'anomenat "Harvey Weinstein de la moda"

undefined41300808 bra301  r o de janeiro  brasil   13 12 2017  la cantante ani171227124852

undefined41300808 bra301 r o de janeiro brasil 13 12 2017 la cantante ani171227124852 / Antonio Lacerda

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la llarga llista de cançons que han obert el debat pels seus trets masclistes o sexistes, com Despacito o Súbeme la radio trets masclistes o sexistesDespacito o Súbeme la radio, s'ha sumat ara l'últim èxit d'Anitta Vai Malandra (la possible traducció seria Endavant, noia dolenta). Però no per a tothom: els diaris més importants del país, així com els programes de televisió, el critiquen i l'elogien a parts iguals.

Anitta és, als seus 24 anys, una de les cantants brasileres més reconegudes del país i el vídeo de la seva cançó Vai Malandra ha aconseguit, des de la seva publicació a Youtube el dia 18, més de 60 milions de reproduccions, i també és la primera cançó en portuguès a entrar al top 20 mundial de Spotify.

El videoclip comença amb una presa d'11 segons del cul d'Anitta, en primer pla. A les imatges es veu clarament que l'artista, que va saltar a la fama amb la seva cançó Show das poderosas (El xou de les poderoses), té cel·lulitis.

La decisió de no haver eliminat l'acumulació de greix de les cuixes d'Anitta, que sempre ha utilitzat el recurs de la sexualitat per potenciar la seva imatge, ha generat tant debat al Brasil que diversos mitjans de comunicació sostenen que la cel·lulitis es posarà de moda.

"Va ser decisió meva no editar el vídeo", ha explicat Anitta al diari O'GloboO'Globo. "La dona real té cel·lulitis. Soc feliç per l'impacte positiu que la meva ha tingut en les dones. Ens hem d'unir i deixar de jutjar els cossos i les eleccions de les altres", assegura a l'entrevista exclusiva amb el diari brasiler.

De tota manera, el fet que el director del vídeo musical sigui Terry Richardson, recentment vetat com a fotògraf a Vogue i altres capçaleres de moda per les nombroses acusacions d'abusos sexuals que ha rebut, ha alimentat la controvèrsia.

Múltiples acusacions d'abusos

Són diverses les veus que sostenen que la famosa artista no hauria d'haver contractat Richardson, l'anomenat "Harvey Weinstein de la moda", en un moment en què estan aflorant tantes denúncies per abusos sexuals. I Anitta, freqüentment elogiada per les seves respostes a les crítiques sexistes, ha respost en un comunicat que va demanar assessorament jurídic quan va tenir notícia de les acusacions contra Richardson. "Vam estudiar totes les possibilitats", assegura a la nota. "Això no és la feina d'una sola persona", afegeix.

El vídeo va ser rodat a l'agost, però fa anys que Richardson s'enfronta a acusacions d'abús, encara que el fotògraf sempre ha negat les acusacions.

Altres elements de discòrdia

Però, a més de la visibilitat de la seva cel·lulitis i de l'elecció de Richardson, el vídeo també ha generat debat per la tornada de la cantant a les seves arrels funk i, fins i tot, pel seu pentinat d'estil afroamericà.

Gravat a Vidigal, una de les faveles més conegudes de Rio de Janeiro, el vídeo mostra la vida a les faveles de forma distesa i alegre. "Ho mostrem tot com és, i l'alegria de les comunitats. Qualsevol que pugi als morros [turons] veurà tot el que es veu en el material. Res és inventat", ha assegurat Anitta. Però aquesta alegria no ha agradat a tothom, perquè assenyalen que és negar la pobresa i les dures condicions de vida d'aquests assentaments brasilers.

Trenes d'estil afroamericà

Pel que fa al pentinat, les trenes elegides per Anitta tampoc han agradat a tothom: hi ha hagut organitzacions que advoquen pels drets dels negres que l'han acusat d'apropiació cultural.

Notícies relacionades

A l'entrevista amb la revista Marie Claire en la seva versió brasilera, Stephanie RibeiroMarie ClaireStephanie Ribeiro, reconeguda activista, ha assenyalat que la cantant usa la negritud només quan li convé, i Anitta ha respost que "una trena és una trena".

Segueix l'Extra a Facebook