destrossat en dos dies

Loapi, el virus que pot deixar-te (literalment) sense mòbil

El 'malware' afecta els dispositius mòbils d'Android fins al punt de fer-los esclatar per sobreescalfament

sin-ttulo

sin-ttulo

1
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Analistes experts en ciberseguretat s'han fet ressò d'un nou virus, un malware per a mòbils que s'ha batejat com a Loapi, extremadament perillós. Els danys que produeix en el software fan malbé el sistema operatiu dels telèfons amb sistemes operatius Android.

El virus es propaga sota l'aparença d'antivirus o d'aplicacions per a adults i és capaç de sobreescalfar i sobrecarregar els components del dispositiu, cosa que provoca que la bateria s'infli, es deformi i que fins i tot deixi de funcionar o cremi altres components.

La companyia de ciberseguretat Kapersky ha detectat el virus, i ha pogut comprovar que en dos dies és capaç de destrossar un smartphone.

La Policia Nacional ja ha alertat a través del seu compte de Twitter de la perillositat d'aquest virus, capaç de desenvolupar nombroses activitats malicioses.

El malware utilitza el clàssic truc d'obrir de forma contínua finestres emergents en el dispositiu mòbil, fins que l'usuari, molest, acaba fent el que el malware vol. D'aquesta manera, el virus aconsegueix els drets d'administrador del dispositiu i obliga els usuaris a desinstal·lar aplicacions antivirus reals dels seus telèfons.

Quan l'usuari intenta revocar els drets d'administrador del dispositiu, el malware bloqueja la pantalla i tanca la finestra. A més, permet accedir de forma remota a les dades bancàries i comprar sense autorització. 

Combat els antivirus

A més a més d'aquesta tècnica, el virus pot rebre des dels servidors de comandament una llista de les aplicacions i solucions antivirus que intenten eliminar-lo. Així, si una aplicació instal·lada al dispositiu o en execució està en aquesta llista, Loapi mostra a l'usuari un missatge fals dient-li que s'ha trobat un software maliciós i li ofereix la possibilitat d'eliminar l'aplicació. L'avís es mostra en bucle, de manera que si l'usuari es nega a eliminar l'aplicació, apareix una vegada i una altra fins que aquest finalment cedeix i accepta.

Notícies relacionades

Els usuaris hauran d'iniciar el seu dispositiu en mode segur per eliminar Loapi. El procediment per iniciar en mode segur és diferent segons el model de smartphone.

Per evitar l'entrada del virus, els experts recomanen instal·lar només aplicacions oficials, no fer o permetre descàrregues des dels espais publicitaris de les pàgines web i capar les eines de fonts no conegudes.