'ON LINE', DES DE DIJOUS

El hijab de la polèmica de Nike surt a la venda

Algunes pensen que la peça ajudarà que l'esport sigui un "espai inclusiu", altres en canvi, la veuen com un fre al feminisme

ibtihaj-lede

ibtihaj-lede

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com va anunciar el març passat, Nike acaba de posar a la venda el Hijab Pro, el mocador esportiu per al cap específicament pensat per a les atletes musulmanes. Encara que el seu llançament estava previst per a la primavera que ve, la marca esportiva ha començat a vendre'l en botigues seleccionades de Macy's i, des de dijous, 7 de desembre, a la seva pàgina web, i en algunes altres botigues físiques. El model, en color negre i pedra, es vendrà per uns 30 euros en les talles XS / S / M i L.

Per a moltes dones es tracta de tota una revolució, ja que la peça els permetrà participar en competicions esportives, cosa que crea polèmica als països islàmics més conservadors.

L'esgrimidora olímpica nord-americana Ibtihaj Muhammad, que fa un parell de setmanes va llançar una Barbie molt semblant a ella amb hijab, és una de les protagonistes dels anuncis del Hijab Pro. 

La campanya de Nike també compta amb altres atletes, com la patinadora artística Zahra Lari, dels Emirats Àrabs, la boxejadora alemanya Zeina Nassar i l'aixecadora de pesos Amna Al-Haddad, també dels Emirats Àrabs.

Segons explica l'esgrimidora Muhammad, fins ara ha utilitzat mocadors sota el casc massa gruixuts, pesats, que la feien suar i a més li dificultaven l'audició. En nombroses ocasions, ha recordat en un comunicat, els àrbitres li feien advertències i ella no els sentia bé, per la qual cosa al final perdia el punt. L'estiu passat, a l'agost, va provar el prototip de la firma esportiva: "De sobte, hi podia sentir. Sentia que el meu cos es podia refredar millor i més ràpid", recorda. Segons ella, la peça ajudarà que l'esport sigui un "espai inclusiu".

El Hijab Pro, en el disseny del qual s'ha treballat durant 13 mesos, està confeccionat en un teixit ultratranspirable i flexible que s'adapta a qualsevol esportista. "Està fet d'una sola capa de polièster en colors neutres, amb petits forats perquè sigui transpirable".

Una "oportunitat" per a la competició

La corredora egípcia Manal Rostom, una de les primeres dones que van provar la peça, va explicar a la cadena Al-Arabia que "no es tracta només d'oferir un producte a les dones àrabs i musulmanes, sinó de donar una oportunitat a aquelles que ajornen la idea de portar el vel per competir"

Vídeo viral 

El febrer passat Nike ja escalfava motors celebrant els èxits de quatre esportistes àrabs amb un vídeo que es va fer viral.

I després d'allò, ara Nike tanca el cercle apostant per la "normalització d'una peça, el hijab, en l'esport".

Crítiques per oportunista

No obstant, no tothom veu amb els mateixos ulls l'estratègia, i retreuen al gegant esportiu el seu oportunisme al només pretendre treure rèdit d'una veta de mercat.

Entre els comentaris negatius que s'han publicat al respecte a les xarxes, destaquen els que vinculen la peça amb un fre contra el feminisme: "¿El feminisme està renyit amb portar el cap cobert?", o "Nike, amb el seu hijab de competició. Suposo que el cinturó de castedat reglamentari ja deu estar a punt de sortir", deia una altra usuària. "Nike contesta a Trump així: dissenya una nova imatge de la seva marca amb hijab. ¿Això és defensar el feminisme?", han escrit també a Twitter.

El debat està obert. 

Peça de moda

El que és clar és que la moda ja fa temps que s'ha fixat en aquesta peça. A l'any mou uns 96.000 milions de dòlars a tot el món i moltes grans marques de luxe s'han bolcat amb el mercat islàmic en els últims anys, com és el cas de l'Abaia Collection de Dolce&GabbanaAbaia CollectionDolce&Gabbana.

Altres firmes com H&M, Mango, Donna Karan, Zara Tommy Hilfiger, entre altres, comercialitzen les seves pròpies col·leccions per al mercat islàmic. A més, les blogueres de moda que utilitzen vel també són un fenomen a les xarxes i una de les estrelles de la passarel·la de Nova York i Londres ha sigut la model musulmana Halina Aden. 

Debat a França

Notícies relacionades

Davant tal profusió de llançaments de les firmes de moda, a França es va obrir un debat fa un any, en el qual va participar la mateixa ministra del Dret de la Dona, Laurence Rossignol, que va arribar a qualificar d'"irresponsables" les empreses que aposten per aquesta estratègia. "No es pot admetre com a banal o anodí que aquestes grans marques inverteixin en aquest mercat", va dir en un tuit llavors.

Segueix Extra a Facebook