INVESTIGACIÓ CANADENCA

Amb 30 minuts d'exercici al dia viuràs més anys

No només compten les hores de gimnàs, també el temps que dediquem a les tasques domèstiques

El risc de patir una cardiopatia disminueix un 20%

deporte

deporte

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fer esport sempre ha sigut considerat un bon hàbit. Els beneficis en la salut dels que en practiquen són evidents. El que no sabíem fins ara és que fer 150 minuts d'exercici físic a la setmana et fa viure més anys. Així ho afirma un estudi liderat per la Universitat de McMaster (Canadà) i publicat per la revistaThe Lancet que relaciona l'activitat física amb la longevitat de les persones. 

Aquesta nova investigació va més enllà del que és reconegut com a esport. No només el gimnàs o els entrenaments físics ens faran viure més anys. El doctor Scott Lear, investigador principal, afirma que fer les tasques quotidianes de la casa o tenir una feina activa també es comptabilitzen en el temps d'exercici setmanal. Volen deixar clar que l'activitat física no és només fer esport. "La principal conclusió és que qualsevol mena d'activitat pot resultar beneficiosa", explica. 

Un 28% menys de risc de mort si fas exercici

Per obtenir els resultats, l'estudi va preguntar a persones d'entre 25 i 70 anys sobre la seva activitat física. Durant set anys (del 2003 al 2010), més de 140.000 persones de 17 països diferents van participar en la investigació completant un qüestionari únic cada setmana indicant quants minuts havien estat actius durant la setmana anterior. Se'ls va fer un seguiment i sis anys més tard, se'ls va preguntar sobre el seu estat de salut. 

A través d'aquest mètode, l'estudi va poder afirmar que les persones que feien exercici un mínim de 150 minuts per setmana, és a dir, uns 30 minuts al dia, tenien un 28% menys de risc de mort i un 20% menys de risc de patir una cardiopatia. Les persones que practicaven encara més exercici (mínim 750 minuts setmanals) reduïen en un 20% addicional el risc de mort. 

Aquest estudi també vol desmentir el mite que creu que l'únic exercici que val és el que implica diners i sacrifici. Entén l'exercici com una activitat quotidiana, no només com una activitat recreativa. Els resultats de l'estudi mostren que "no importa el tipus d'exercici sempre que es facin aquests 150 minuts setmanals". Segons el doctor Salim Yusuf, participant de la investigació: "El 8% de les morts es podrien prevenir si durant set anys una persona fes el mínim d'exercici que recomana l'estudi". 

Tots tenim temps

Notícies relacionades

La perspectiva d'activitat física proposada per aquest nou estudi deixa clar que tots tenim temps per a 30 minuts d'exercici diari. No fa falta que siguin seguits ni amb una alta intensitat, simplement ens hem de moure. Passejar en els descansos de la feina i anar caminant o en bici als llocs són alguns dels bons hàbits que es poden adquirir per arribar al mínim d'exercici setmanal. 

Aparcar una mica lluny del teu destí, no agafar ascensors o sortir a passejar amb un amic també comptabilitzen per al teu exercici setmanal. Sembla senzill aconseguir anys extres de vida. Només s'ha de voler fer.