Halloween 2017: ¿quines són les disfresses d'aquest any?

La festa del terror se celebra la nit del 31 d'octubre

cremallera

cremallera

3
Es llegeix en minuts

Halloween, la festa dels difunts que sembla voler enterrar la tradicional i resistent castanyada Catalunya, se celebra aquest 31 d'octubre a la nit. Celebració importada -una més- dels Estats Units, la festa del "truc o tracte" s'estén cada vegada més a Espanya Llatinoamèrica, sobretot entre els joves. La nit abans del Dia dels Difunts -1 de novembre- s'ha convertit en una oportunitat per a les festes amb disfresses 'gores' i tenebroses. Halloween s'ha convertit doncs en un esdeveniment internacional, i, per celebrar-ho, Google li dedica aquest dimarts un 'doodle', acompanyat d'un vídeo, que es pot veure en molts països. 

Halloween, una festa que creix.

Halloween s'ha convertit en una festa anual més del calendari, a la qual acompanya la seva pròpia campanya comercial. Són molts els que es disfressen per aquesta data -una enquesta apunta que es disfressaran un 22% dels espanyols-. Però la disfressa no és el producte estrella de Halloween, com sí que ho pot ser per Carnaval, per exemple. El producte rei del 31 d'octubre a les principals botigues d'articles de festa és el maquillatge. Així ho assenyalen tres dels comerços de referència d'aquest sector a Barcelona, com són les històriques La Bolsera i El Relámpago i la cadena internacional amb 77 botigues a Espanya Party Fiesta

En aquestes botigues han detectat un augment de la celebració de Halloween a través de les seves vendes. Però amb diferències. Àlex Ramon, responsable d'El Relámpago, admet que s'ha notat un "empenta en els últims anys". "És una campanya important, però no supera ni la de Nadal ni el Carnaval", explica. Per la seva part, Party Fiesta assenyala que des del 2012 han crescut un 50% les vendes de Halloween a Espanya, i que el 40% del negoci és a Catalunya. En canvi, la botiga d'articles d'embalatge i festa La Bolsera apunta que la campanya del Halloween no està ni entre les 10 més importants de l'any. "Nosaltres venem exclusivitat i qualitat i no tenim disfresses o caretes de personatges coneguts, és una lluita en què no podem entrar", assenyalen. 

Un jove celebrant Halloween a La Paz, Bolívia. / Ap photo

La disfresses de Halloween

Les disfresses per a Halloween tendeixen cada vegada a ser més 'gores' i més relacionades amb el terror. Des d'El Relámpago confirmen aquesta tendència també en els més petits: "Volen el mateix que els adults, els zombis, els monstres... la festa s'ha desinfantilitzat". Party Fiesta assenyala que entre els adolescents triomfen les disfresses relacionades amb sèries i pel·lícules. L'última novetat a Halloween és que també es comercialitzen vestits per a mascotes, sobretot gossos.  

A continuació, unes idees sobre les disfresses i els complements que més es porten en aquest Halloween. 

1) La teva cara+maquillatge: tots els establiments consultats assenyalen que el més venut són els articles de maquillatge i efectes especials. I cada vegada es demanen de més qualitat, coincideixen a apuntar les tres botigues. D'aquesta manera, cadascun pot 'modelar' el terror de la seva cara com més li agradi. Dins del maquillatge, el més venut és el que simula la sang, del qual hi ha de diverses densitats i colors. Es venen recipients des de mig litre fins a un litre de sang artificial. 

2) Màscares: molts són els que celebren Halloween amb una careta, una tendència creixent en els últims anys. "Fa 10 anys no veníem ni una màscara", apunta el responsable d'El Relámpago. Àlex Ramon assenyala que fa 3-4 anys que s'han començat a vendre. Algunes de les màscares que més es porten a Halloween són de personatges genèrics de terror -homes llop, zombis, cares amb deformacions...- i altres de films icònics d'aquest gènere -'Saw', 'La matança de Texas', 'El Joker', 'Scream'...-. També tenen molta sortida les capes i les perruques. 

3) Decoració: la festa de Halloween també es fa notar als interiors de bars, restaurants, discoteques... i cases particulars aquest 31 d'octubre. Algunes de les opcions són aranyes, teranyines, calaveres i, és clar, les clàssiques carbasses de Halloween, entre altres. 

Notícies relacionades

4) Disfresses: les clàssiques disfresses de Halloween són la de zombi, bruixa, calavera, mòmies o vampir, tant per a home com per a dona. Als Estats Units la tradició no està tan relacionada amb el terror i, per exemple, la disfressa d'unicorn és bastant típic. 

Un dels personatges de la pel·lícula 'Escuadrón suicida', Harley Quinn, és una de les disfresses amb més adeptes. L'any passat va ser l'estrella i aquest any va pel mateix camí. El pallasso diabòlic i el Joker -de cos sencer- són propostes clàssiques que segueixen fent furor la nit de Halloween.