Color, flors i calaveres

Com celebrar el Dia de Morts mexicà a Espanya

Claus i consells per commemorar una festivitat mil·lenària típica del país llatinoamericà

day-of-the-dead-568012 960 720

day-of-the-dead-568012 960 720

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

S'acosta el final de l'octubre i, amb això, un dels fenòmens més populars dels últims anys al nostre país: Halloween. No obstant, amb el canvi de mes també se celebra el Dia de Morts, una festivitat molt popular de la cultura mexicana que cada vegada guanya més adeptes entre els detractors de tanta carbassa i monstruositat. Color, màgia, flors i calaveres: ¿quines són les claus per celebrar aquest final de mes a la mexicana?

El principal és muntar un altar imponent, ja que és la representació més important del Dia de Morts. Normalment s'omple d'ofrenes i estris pertanyents als éssers estimats que se n'han anat, encara que també pot simbolitzar els quatre elements de la naturalesa (terra, vent, aigua i foc). Per fer-ho s'utilitza des de fruita acolorida fins a làmines de paper, passant per espelmes dolços mexicans. Això sí, l'aigua es col·loca en un recipient de ceràmica, perquè les ànimes visitants puguin calmar la set després del llarg camí que recorren fins a l'altar. 

Escenari i gastronomia

Notícies relacionades

Les flors i el menjar també hi tenen un paper primordial. L'ideal és comptar amb una planta de color groc ataronjat anomenada 'campasúchil', de forma arrodonida, a la qual s'atribueixen propietats espirituals per guiar les ànimes dels difunts durant la seva llarga travessia. I per acompanyar, el pa de mort, un dels dolços més típics de la cultura mexicana, un pa dolç amb essència de tarongina que s'utiliza per recordar els difunts i simbolitzar el cicle de la vida i la mort. Encara que sempre es pot optar pels clàssics 'tacos' o 'quesadillas'. 

¿I on es poden comprar tots aquests productes? Avui dia, tot és molt més accessible gràcies a les botigues llatines especialitzades i a la inclusió d'aquests articles als supermercats normals. Fins i tot a Instagram hi ha comptes dedicats exclusivament a la venda i el disseny de productes cadavèrics. Però si es vol veure de primera mà, hi ha diversos esdeveniments programats per tenyir els carrers de ciutats com Barcelona o Madrid amb altars, fotografies, disfresses i calaveres Catrinaque emergeixen directament de l'infern mexicà. 

Temes:

Festes Mèxic